
Fiat E-Ducato finns nu även med eldrift men är den ett alternativ till den dieseldrift som hittills använts i husbilars basfordon? Den frågan ställde sig Promobil inför den provkörning de genomförde. De skriver att eldriften bara fungerar om man kompromissar bort en del egenskaper som gjort dieseldriften lämplig och populär.
Bäst är alltid att göra egna utvärderingar men få får tillfälle till det som Europas ledande tidning inom genren har möjlighet till och det finns därför anledning att rapportera om vad tidningens provkörning visade. Det kommer säkert fler provkörningar med förare som ser på teknikskiftet med andra ögon men det är med spänning man läser de första testerna.
E-Ducato ser i stora drag ut som Ducaton har gjort till och med 2021. Den är inte utrustad med någon futuristisk instrumentpanel och Promobil reagerar på att den inte ens är nyckelfri och att handbromsen är av traditionell typ. Den har en växelspak även om eldriften inte kräver detta och de som kört Comfort-Matic-modellerna kommer att känna igen sig.
Till skillnad från automatväxlade modeller börjar E-Ducato inte genast rulla när bromsen släpps utan den står still så länge den inte fått någon signal från gaspedalen. Det som följer är verkligen revolutionerande för erfarna Ducato-förare skriver Promobil. Inga nämnvärda ljud från motorrummet, inga vibrationer, E-Ducato tar bara fart. Inte ens den bästa automaten tillåter en så mjuk och i slutändan bekväm acceleration. Promobil ser positivt på denna egenskap.
Den framhjulsdrivna E-Ducatons effektsiffror är på 122 hk och 280 Nm vilket de jämför med en 2,8-liters turbodieslarna för drygt 20 år sedan. Totalvikten är 3500 eller 4250 kilo beroende på batteripaket och tjänstevikten börjar på 2340 kilo. Promobils testbil är utrustad med det minsta av två tillgängliga batteripaket och har enligt WLTP en räckvidd på 170 kilometer men på “tankmätaren”, räckviddsdisplayen, sänks värdet oroväckande snabbt efter att värmen aktiverats och föraren tvingats stanna vid några trafikljus. Värdet gick dock upp igen efter ytterligare några lugna kilometer. De påpekar även modellens bättre kurvegenskaper eftersom den låga tyngdpunkten med tunga batterier ger en betydligt lägre tyngdpunkt.
Med en knapp kan man välja mellan tre effekttyper, Eco, Normal och Power och det går därutöver att aktivera energiåtervinning på växelväljaren. Beroende på hastigheten bromsar E-Ducato mer märkbart när gaspedalen släpps men denna funktion går inte, som i andra elbilar, att finjustera ytterligare konstaterar Promobil.
Accelerationen är snabb innan den elektroniska hastighetsbegränsningaren träder in vilket gör att en förare måste tänka sig för om man vill göra en snabb omkörning. Alla sådana kräver bättre framförhållning jämfört med dieseln och det märks tydligt att E-Ducato designats för godstrafik i innerstaden.
Några hinder för att använda E-Ducato som basfordon återstår för även med det stora batteripaketet är standardräckvidden endast 271 kilometer vid blandad körning vilket får Promobil att anse att det räcker för lugna turer i små etapper men inte för långa semesterturer. I så fall krävs åtminstone tillvalet av snabbladdning som laddar batterierna upp till 80 procent på cirka 1,5 timmar om man kan hitta en snabbladdningsstation. Viktfrågan väger tyngre, eftersom gränsen på 3,5 ton för husbilar inte skulle kunna uppnås med en elektrisk drivning. Lagstiftarna vet om det här och tillåter körning av bilar med nollutsläpp på körkort klass B upp till 4,25 ton, tyvärr än så länge bara för godstransporter och inte alls i Sverige. Det kan du fördjupa dig i i Rolling Homes poddavsnitt med Peter Lundgren.
Ett annat stort hinder är priset. Basfordonet E-Ducato skulle för närvarande vara betydligt dyrare än en husbil med dieselmotor. En anledning till detta kan vara den komplexa tillverkningsprocessen där E-versionen konverteras till eldrift i små serier vilket enligt Promobil förklarar några provisoriska lösningar.
Ändå, med E-Ducato är en fullfjädrad eldriven husbil inom räckhåll. När det verkligen händer kommer E-Ducato säkert att ha tagit till sig innovationerna från den nuvarande Ducato-generationen.
Batterialternativ:
Batterier/räckvidd: Litiumjonbatteri med tre moduler, 47 kWh, räckvidd i den kombinerade WLTP-cykeln 170 km; Litiumjonbatteri med fem moduler, 79 kWh, räckvidd i den kombinerade WLTP-cykeln 271 km
Laddningsalternativ: 7 kW (AC) 100 % laddning av tre moduler på 7 timmar och 50 minuter; 11 kW (AC) 100 % laddning av tre moduler på 4 timmar och 50 minuter, 100 % laddning av fem moduler på 8 timmar; 50 kW (DC) 80 % laddning av tre moduler på 50 minuter, laddning av fem moduler på 1 timme 25 minuter.
Info: www.fiatprofessional.com
Bildcred: Fiat
Bli först med att kommentera