Fast leasingavgift får inte ändras enligt ARN

Annons:

Många som leasar sin bil har uppfattat en angiven leasingavgift som fast då det står så i annonser om månadssumman samt i avtalet men har ändå fått en höjning med hänvisning till att räntan höjts. Det gällde även Mats Jonas Danielsson som tog sitt fall till Allmänna Rekommendationsnämnden, ARN, som menar att om leasingbolaget angett att månadskostnaden är fast ska inte månadsavgiften ändras även om det framgår av det finstilta att det kan ske.

Mats Jonas fall är det första som Allmänna reklamationsnämnden prövat och Mats Jonas fick rätt mot leasingbolaget. ARN hänvisar till att det är företaget som ska visa att de har rätt till en högre leasingavgift än vad som står i avtalet rapporterar Ekot.

Fallet är principiellt viktigt och berör många bilköpare varför det, trots att det inte är ett så kallat vägledande beslut, kan få omfattande konsekvenser. ARN är dock ingen domstol utan ger en rekommendation som sällan ändras av domstol för det fall parterna inte frivilligt nöjer sig med ARN:s rekommendation. I det här fallet kan följaktligen DNB Finans underlåta att följa vad ARN kommit fram till men om kunden drar fallet till Tingsrätten är det nästan helt säkert att leasingbolaget förlorar.

Antalet anmälningar om höja leasingavgifter har ökar kraftigt i år, Ekot uppger 370 procent för samma period som året innan. Många av klagomålen gäller just att avgiften har höjts trots att det stått i avtalet att månadskostnaden är fast.

I det här fallet rekommenderar ARN leasingbolaget att återbetala alla avgifter som överstiger de som parterna ursprungligen skrivit i avtalet.

I ett helt annat beslut från ARN har en försäkringstagare förlorat fallet om en minskning av ersättningen i samband med en stöld. Läs även om detta.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


90 − = 82