
Fartkamerorna blir fler, cirka 250 per år, men särskilt smarta är de inte. Inte kan de se och bötfälla olämpligt beteende i trafiken undantaget om bilisten kör för fort där kameran är placerad. Inte är de särskilt effektiva heller, det är bara en procent av de som passerar fartkameran i olagligt hög hastighet får böter eller något annat straff. Så att de i snabb takt ersätter de allt mer sällsynta trafikpoliserna har kritiserats då andra trafikbrott inte beivras som förr.
Den låga andelen som “fastnar” vid kamerorna beror på att inte alla är aktiva samtidigt och i vissa fall blir inte bilden tillräckligt tydlig för att identifiera föraren. Utlandsregistrerade bilars förare slipper i allmänhet straff då det kan vara svårt att fastställa vem som kört eftersom det i Sverige är föraren som fälls, inte som i de flesta andra länder fordonsägaren. Ett ur myndighetssynpunkt tungt skäl för den svenska hållningen är att det inte går att dra in körkortet för en bil, bara en bilist.
Nu vet de som kör en väg oftast var fartkamerorna, officiellt trafiksäkerhetskameror, är placerade och kan därför hålla valfri hastighet mellan dem. Som motåtgärd har mundigheterna på vissa håll i Norge, framför allt i tunnlar, infört genomsnittsmätning av hastigheten. Då kopplas två kameror ihop så att den genomsnittliga hastigheten mellan dessa kameror kan fastställas. Strekningsmåling kallar norrmännen det på sina skyltar.

I Estland har man börjat sätta upp kameror med avläsning från alla riktningar vilket gör det svårare för bilisterna att anpassa hastigheten vid själva kameran. Det kan ändå tilläggas att trafikpoliser är betydlig vanligare än i Sverige.
I Spanien testar man nu en ny typ av fartkameror som kan mäta samma bils fart två gånger. På det sättet minskas bilistens möjlighet att bromsa ner till laglig hastighet vid kamerorna. Fartkameran, som har två kameror med hastighetsavläsning, och kan därför fånga in åtminstone en del av de bilister som kör för fort och bromsar in vid kameran.
Kanske blir dessa “dubbelfartkameror” standard i framtiden om man inte kopplar ihop olika system. Den svenska kilometerskatten som diskuteras som ersättare till bonus-malus kräver kontroll av alla fordon i realtid och skulle kunna övervaka hastigheten överallt och alltid.

Vi får inte glömma att nämna de nya svenska polisbilarna som kan mäta hastighet från alla håll under körning.
Bildcred huvudbild: Wikimedia / Patrik Nylin
Bli först med att kommentera