Fältvandring vid fäbod i Leksand

Annons:

I Skallskogs fäbodar upplevs än idag röklukten från pannmurar och messmörskok samt ljudet från koskällor och diskslammer, vilket är unikt. Det är den enda fäboden i Leksands kommun som fortfarande är i bruk och söndagen den 21 augusti bjuder Länsstyrelsen in till en fältvandring i den här unika kulturhistoriska miljön. 

I Dalarna finns 1 700 fäbodar, varav cirka 80 är i drift idag. En av länets aktiva fäbodar är Skallskog, som ligger cirka 15 kilometer utanför Leksand. I början av sommaren flyttar Land Alice tillsammans med sin familj till Skallskog. Med sig har de korna som betar i skogen och hagen under hela sommaren. 

Löv från träden har historiskt spelat en väsentlig roll för att få foder till djuren under vintern. Tack vare detta finns det många värden knutna till träden, inte bara kulturella utan även många insekter och lavar är beroende av fäbodens gamla träd. 

Länsstyrelsen har inventerat nästan 1 500 fäbodträd i länet. Nu bjuder de in till en fältvandring där Tomas Ljung, svensk författare, botaniker och kulturhistoriker, guidar besökarna bland fäbodens lövverk. 

Var: Skallskogs fäbod, Leksands kommun
När: 21 augusti, med start 09.00
Anmälan: Ingen anmälan krävs 

Bildcred (genrebild): Wikimedia / Calle Eklund

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 4 = 5