Fällorna vid köp av begagnad husbil

Annons:

Att köpa en begagnad husbil kan uppfylla alla drömmar eller bli en mardröm. Hur gör man för att undvika missarna? Går det att gardera sig fullt ut? Många menar att det är först när man köper sin tredje husbil som man hamnar helt rätt.

För det första måste du vara kritisk till din egen förmåga att avgöra skicket. Har du kunskapen som krävs? Nyligen kom en undersökning som visade att nästan alla provkör men få vet vad de ska kolla och lyssna efter. Detta är grundläggande och köper du privat är det extra viktigt. Är du det minsta osäker, ta hjälp av någon som kan mer. Om du inte känner någon så köp tjänsten! Gör en test hos något bilprovningsföretag, de gör besiktningar som inte rapporteras till Transportstyrelsen och ger en rimligt oberoende bedömning. Låt testa fukten! Det är jätteviktigt! Gör en gasolkontroll, det bör du ändå göra årligen. Hur slitna är däcken? Hur gamla är de, det går att se eftersom de är datummärkta. Har de torrsprickor trots att mönsterdjupet är ok? Tänk på att hur väl man än undersöker kan något oförutsett hända och det är inte nödvändigtvis din experts fel. Många har blivit ovänner på grund av sådant, inget roligt alls att känna sig lurad. Men det finns ingen som kan förutse allt. Det gäller även om du köper husbilen hos en handlare. Lyssna på vårt podd-avsnitt med Bilprovningen, där får du bra tips om vanliga fel.

Kör så långt att motorn blir ordentligt varm och lyssna efter missljud och annat som kanske inte hördes när motorn var kall. Hur ser olja, kylvätska och bromsvätskan ut? När är den servad? Även om serviceboken är fullt ifylld måste servicarna vara gjorda i tid, det kan vara oftare än vad miltalen kräver, en vanlig miss som kan göra att försäkringsbolagens motorgaranti inte gäller. Likaså fabrikantens fuktkontroller, är de inte gjorda i tid kan den garantin ha förfallit.

Hur viktig är miljöklassningen för dig? Ska du köra i städer krävs allt oftare euro klass 6. Klassningen följer inte alltid årsmodellerna så kolla på registreringsbeviset!

Det är ingen hundraprocentig garanti att om du köper en bil hos en handlare att inget kan gå fel men du har en viktig faktor. En handlare lyder under konsumentköplagen som ger dig en bra grundtrygghet. Det är ändå viktigt men sällsynt att köpare och säljare har samma syn på vad man kan förvänta sig. Då och då blir det konflikter och kritiskt är vad som kan avses med normalt skick för årsmodell, mil och prisnivå. Men ett äldre fordon har generellt sagt högre reparationskrav, det är därför de är billigare att köpa.

När det gäller husbilar kommer utrustningsnivån in i bilden. Det är inte särskilt vanligt att husbilarna är helt jämförbara. Det kan vara olika motoralternativ, komfortpaket och förarstödssystem som gör att det bör finnas en prisskillnad, att enbart titta på priset ger därför inte hela sanningen.

Vilken lastvikt är tillåten enligt registreringsbeviset? Är det mycket extrautrustning som exempelvis markis, satellitantenn och liknande? Det är sällan vikten på registreringsbeviset är korrekt, väg bilen om marginalerna är knappa!

Att bedöma det synliga är viktigt men också det enklaste. Här spelar årsmodellen en viktig roll. Ju äldre husbil desto större anledning att acceptera slitage på inredning, kaross och lack. Ställ dig frågan, skulle slitaget motsvara det du själv orsakar under samma tidsperiod? Har den tidigare ägaren haft hunden med sig på resorna blir slitaget högre, likaså om barn eller barnbarn ofta varit med. Dynor går att klä om men kostar mer än de flesta föreställer sig. Hur nersutten förarstolen är är en detalj som kan avslöja om milen kan stämma men är förstås ett grovt mått. En förare med komfortvikt ger större avtryck än en som väger lätt. Testa alla funktioner. Fungerar klimatanläggningen, navigationen, farthållaren och det i övrigt som kan finnas. Lyssna efter missljud med allt som kan låta avslaget, en kupéfläkt kan göra att misssljud döljs och det gäller även med radion på. Försök fånga in nyanserna i säljarens formuleringar. Finns det något denne undviker att tala om, kontrollera i så fall detta ännu noggrannare.

Annars är milen inte särskilt viktiga eftersom den tekniska gränsen ligger långt över den som vi målar upp i vårt inre. Basfordonen är transportbilar med många bekymmersfria mil i konstruktionen, 50 000 får ses som en lätt marsch men en husbil som gått 15 000? Du måste inte hitta en som gått 3 000. Däremot är det många som inte kan tänka sig långmilare vilket påverkar priset. Ha alltid i åtanke om du själv skulle kunna tänka dig att köpa bilen med dina egna mil påplussade. Kör du många mil bör du välja en som gått få mil, kör du mindre blir miltalet mindre väsentligt. Över tid har du då nått en mer genomsnittlig körsträcka. Reflektera hur det kan påverka tredjehandsvärdet. Men det finns psykologiska miltal. Kommer bilen att passera exempelvis 10 000 mil under din ägarperiod? 15 000? Sådant kommer att påverka priset när du ska sälja.

Självklart ska du välja en planlösning som passar dig men är det många som önskar sig samma eller är dina önskemål speciella? Långbäddar är mest efterfrågade och kan göra att priset blir högre. Är en ovanligare planlösning bäst för dig ger det dig kanske en förmånligare förhandlingsposition men också färre presumtiva köpare när det är dags för dig att sälja. Mellanskillnaden i pris är sannolikt den enskilt viktigaste faktorn för totalkostnaden när du en gång ska sälja bilen.

Kontrollera att allt fungerar. Hur är det med kylskåpet? Be säljaren starta det innan du kommer så att du kan konstatera att det är kallt. Prova värme och varmvatten. Be att få en förklaring av kontrollpanelen så att du ser att den fungerar men även får en instruktion, känner du dig osäker så ta en film med mobilen under demonstrationen. Kontrollera toatanken så det inte finns läckage. Ta tid på dig och inga frågor är för dumma. Däremot kan man gräma sig länge för det man inte frågade om. Alla har köpt sin första husbil och då visste man inte allt. Kunskap kommer efterhand.

För det mesta fortsätter den husbil du är spekulant på att fungera utan problem under din ägarperiod men ju mer noggrann du är vid köpet desto mer sannolikt är det att det blir just så. Säger magkänslan att något är konstigt, avstå köpet. Köper du privat så lyssna på vårt podd-avsnitt med Blocket. Där får du dessutom tips om vad som är viktigt att tänka på för att inte bli utsatt för en bedragare. Att bli lurad är lättare än du tror, det är faktiskt bedragarens “yrke” att övertyga dig. Ta alltid legitimation och gör ägarbyten på rätt sätt. Var alltid försiktig med handpenningar, i synnerhet om priset för bedömas som ett lockpris och säljaren menar att många står på kö för att få köpa just denna husbil. Det kanske inte ens är hans.

Lycka till med ditt husbilsköp och välkommen in i en värld av vänner!

Bildcred: Piqsels

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


44 + = 51