Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Naturkurs i Omberg

juni 18 - juni 19

Information
Ombergs säregna flora- En kurs för dig som är intresserad av Ombergs unika flora.
När: 18 – 19 juni 2022
Kursledare: Bo Antberg bo.antberg@telia.com
Bo har varit naturguide i mer än 30 år och han är väl insatt i Östergötlands flora. Han är koordinator för en genbank över rödlistade växter i Linköping och på senare år är han färdledare på naturresor till tropiska länder bl. a. Indonesien och Madagaskar.
Värd: Borghamn Strand
Borghamnsvägen 1, 592 93 Borghamn
Kläder: Kläder efter väder samt grova skor.
Antal platser: 20
.
Anmälan: Klicka på biljetter ovan och följ instruktioner, eller mejla till info@borghamn.com
OBS Anmälan är bindande.
Kursavgift: 1 305 kr Ingår i kursen: Eftermiddagen den 19 juni – Inleds med lunch som följs av en guidad tur på Omberg med fika och middag med en föreläsning om Ombergs geologi.
Förmiddagen den 20 juni – Frukost som följs av en guidad tur på Omberg med fika samt avslutning med lunch.
Boende: Boende ingår inte i kursavgiften utan bokas och betalas separat på hemsidan. Ni bokar enligt era önskemål. Vi har allt från tältcamping, ställplats samt, en till sexbäddsrum samt en juniorsvit. Rummet bokas på https://www.borghamn.com/ alternativ via mejl info@borghamn.com

Program:
18 juni
Kl. 12 Gemensam lunch på Borghamn Strand med information om kursens upplägg.
Kl. 13 Vi åker i egna bilar till några av ovanstående naturtyper. Samåkning uppmuntras. På vissa platser gör vi kortare vandringar, på vissa platser går vi upp mot 1 km. På några ställen är terrängen mer eller mindre kuperad. På lämpligt ställe stannar vi för fika. Vi är tillbaka vid Borghamn Strand strax före middag.
Kl. 19 Middag. Efter middagen följer ett kortare föredrag om Ombergs geologi.
19 juni
Kl. 7.30 Frukost på Borghamn Strand
Kl. 8.30 Avfärd egna bilar till några naturtyper vi ej besökte dag 1. Precis som dag 1 varierar promenadernas längd och naturens topografi. På lämpligt ställe stannar vi för fika. Vi är tillbaka vid Borghamn Strand strax före lunch.
Kl. 13 Lunch på Borghamn Strand
Kursinnehåll
Under en för- och eftermiddag åker vi runt på berget och besöker ett antal olika biotoper bland annat ängsbokskog, ädellövskog, granskog, ängs- och hagmark, klippäng, kalkkärr mm med fokus på växter. Vi uppmärksammar både vanliga och ovanliga arter i respektive miljö, beskriver vad som kännetecknar de olika naturtyperna och ägnar en stund åt problemet med minskningen av den biologiska mångfalden.
Den variationsrika miljön, de goda jordarna och det gynnsamma lokalklimatet ger unika förutsättningar för de växter och djur som lever här på berget. Ombergs många olika naturmiljöer utgör en tillflyktsort för många av Sveriges utrotningshotade växter, djur och svampar. Ombergs unika flora och fauna uppmärksammades tidigt. Linné och andra av våra första naturvetenskapsmän ger beskrivningar över bergets fauna, flora och geologi från 1700 och 1800-talet. Naturvårdsverket har utpekat Omberg som riksintresse för naturvården.

Detaljer

Start:
juni 18
Slutar:
juni 19