Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Göteborg firar 400-årsjubileum

juni 2 - juni 5

Äntligen är det dags att fira Göteborgs 400-årsjubileum i Frihamnen! Staden och hamnen har växt fram i symbios genom historien. Hamnen är viktig för stadens utveckling förr som nu och spelar också en viktig roll när staden startar i gång sitt 400-årsjubileum i Frihamnen idag.

Hamnens deltagande kommer att bestå av flera olika delar på ett dedikerat område i Frihamnen där man på ett lättsamt och kul sätt erbjuder en mix av hamnhistoria, hamninnovationer och exempel på hur har man bedriver en hållbar hamnverksamhet idag och i framtiden.

– Hamnen har en fantastisk historia och har idag en avgörande betydelse för stadens och hela Skandinaviens näringsliv – och den betydelsen bara växer i takt med att hamnen utvecklas. Hamnen är något göteborgarna har alla anledning att vara stolta över, och det är en känsla vi hoppas att man ska få med sig om man besöker oss på jubileet, säger Rebecka Berglund, evenemangsansvarig på Göteborgs Hamn AB.

Från hamnens sida skjuter man brett – det ska finnas något för alla oavsett om man är gammal, ung, sjöfartsentusiast, historieintresserade eller bara sugen på glassbåt.

Ett av huvudnumren blir fartyget M/S Trubaduren som kommer att fungera som navet i hamnens i firande Med en rundtur i hamnen ombord på M/S Trubaduren får besökaren en unik rundvandring genom Göteborgs historia på vattnet. För de som är intresserade av att åka med MS Trubaduren kommer det finnas en anläggningsplats i närheten av montern. Turen är en timme lång och avgår lördag till måndag. Biljetter hämtas i Göteborgs hamns monterområde.

På landsidan kommer Göteborgs hamns monter att bestå av tre containers med olika teman. I den första containern kommer besökarna att få ta del av Göteborgs hamns historia genom åren, från Ostindiska kompaniet och emigrantvågen till berömda personligheter som passerat genom hamnen genom åren.

I den andra containern kommer fokus att ligga på att visa hamnens funktion i samhället idag som Skandinaviens största godsnav och världens mest hållbara. Den tredje containern är mer barninriktad med pirattema och ansiktsmålning. I Göteborg har vi haft vår egen pirat Lasse i Gatan, men framför allt har segelrutterna härifrån passerat piratvatten genom alla tider, från Afrikas horn och Karibien till Malackasundet.

Utöver de olika containrarna kommer det även finnas en loungeyta i mitten av montern där besökare kan njuta av glass och koppla av i solstolar under parasoll.

Öppettider för hamnens område samt för jubileumsparken:
Fredag 2 juni: 15–20 (parken stänger 23)
Lördag 3 juni: 10–20 (parken stänger 23)
Söndag 4 juni: 10–20 (parken stänger 23)
Måndag 5 juni: 11–20 (parken stänger 23)

Utöver hamnens deltagande händer förstås en massa annat under jubileet vilket man kan läsa om här.

Detaljer

Start:
juni 2
Slutar:
juni 5