Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fredriksdal firar hundra

juni 6

Tisdag 6 juni firas nationaldagen på Fredriksdal museer och trädgårdar. Dessutom är det 100 år sedan friluftsmuseet öppnade grindarna för besökare. Det blir ett fullspäckat firande hela dagen där man kan träffa Helsingborgs föreningar, upptäcka nya spännande smaker, njuta av musik, folkdans och mycket mer. Det är fri entré hela dagen.

Helsingborgs officiella nationaldagsfirande går traditionsenligt av stapeln på Fredriksdal museer och trädgårdar. Det kommer att bli ett högtidligt firande med en ceremoni som leds av konferencier Jörgen Düberg från Helsingborgs stadsteater. På scenen blir det utdelning av Gisela och Oscar Trapps minnespris och även Helsingborgs kulturstipendium 2023. Helsingborgs nya stadsdirektör Carina Leffler kommer att hålla årets nationaldagstal. Helsingborgs Symfoniorkester inleder och avslutar nationaldagsceremonin med akustisk konsert i det gröna. Under konserten gästas de av El Sistema och gosskörer från Helsingborg och Linköping.

– Som symfoniorkester i Helsingborgs stad är det en stor glädje att få bidra till stadens officiella nationaldagsfirande. Det är med stolthet vi samtidigt lyfter fram samarbetet med stadens El Sistema-satsning, kan inkludera Mariakyrkans Gosskör och ha med oss vår goda kollega Jörgen Düberg från Stadsteatern. Vi ser fram emot att spela några av de finaste svenska sommarstyckena på denna folkfest, säger Katrine Ganer Skaug, chef för Helsingborgs Konserthus.

– Många är engagerade i nationaldagsfirandet på Fredriksdal. Jag är särskilt glad för det fina samarbetet med symfoniorkestern och El Sistema. De många ideella föreningarna bidrar till att nationaldagsfirandet blir en inkluderande och mångfaldig folkfest, säger museets verksamhetschef Hans Bergfast.

Firandet präglas också av att Fredriksdal firar 100 år. Det blir premiär för årets jubileumsutställning Vi firar 100 år för framtiden, som utmanar hela familjen. Utställningen tar besökaren runt på hela museiområdet och handlar om museet från 1923 till 2023 och framåt. Längs med utställningen finns det olika uppgifter och allt avslutas sedan i stadskvarteret i en tankesmedja om framtiden. Utställningen Dukningskonst – herrgården i pappersblom öppnar också den här dagen. Där visas pappershantverk och festdukning i herrgården skapade av kreatören Sofia Vusir Jansson.

Helsingborgs stad har under många år välkomnat nya medborgare under en särskild ceremoni. Nytt för i år är att medborgarskapsceremonin blir en del av stadens nationaldagsfirande på Fredriksdal. Mats Sander, kommunfullmäktiges ordförande, välkomnar de nya medborgarna från scenen och delar ut årets flaggor under scenprogrammet som startar klockan 14.00.

– I år är vi glada och stolta att välkomna 1 754 personer från 76 olika nationer som svenska medborgare. Samtliga nya medborgare, oavsett ålder, har fått en personlig inbjudan hemskickad. För att visa vår uppskattning och ge de nya medborgarna möjlighet att utforska Helsingborgs kultur och natur, kommer alla över 18 år att få ett Kulturkort som gåva från Helsingborgs stad och vi hoppas att det kommer bidra till deras delaktighet i Helsingborg, säger Jasmina Cacan, strategisk utvecklare på Arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Program och fri entré
Fredriksdal har öppet klockan 10.00–18.00 på nationaldagen och själva scenprogrammet med den högtidliga nationaldagsceremonin pågår mellan 14.00 och cirka 16.15. Fullständigt program finns på fredriksdal.se

Det är fri entré och ingång sker via huvudentrén eller Östra entrén på Lägervägen.

Detaljer

Datum:
juni 6