EU vill giftklassa litium

Annons:

Om EU får som de vill kommer tre olika typer av litiumsalter klassas som ”väldigt bekymrande substanser”. Om beslutet tas som planerat vid årsskiftet kommer det att innebära stora problem för eldrivna bilar eftersom de är viktiga material i de batterier som används.

Problemet är att dessa litiummaterial kan påverka människors fosterutveckling men litium finns även i smörjfetter, läkemedel och höghållfasthetsglas.

Skulle det klassas som miljöfarligt kommer det att göra tillverkningen av batterier till bilar dyrare och därmed även hämma eldrivna transportbilar som av förståeliga skäl har extra stora batterier för att uppnå en realistisk räckvidd.

Grunden för att anse att litium ska klassas som miljöfarligt bygger bland annat på undersökningar som går ända tillbaka till 1980-talet. Det är dock inte fråga om ett förbud utan EU vill i första hand begränsa möjligheten att hantera metallen oavsett var i hanteringskedjan den befinner sig.

– Litium går över från mammans blod till fostret och många studier tyder på att höga halter kan påverka fostrets utveckling, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet, till SVT.

Reaktionerna från branschen har varit högljudda och de varnar i ett öppet brev för konsekvenserna som enligt dem skulle bli omfattande. Det skulle bland annat bli betydligt svårare att tillverka litiumbatterier inom EU.

Bildcred: Wikimedia / Tennen-gas

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


77 − = 75