Ett Vasalopp med anor

Annons:

Det blir ett Vasalopp som inte skådats på hundra år när Jubileumsvasans deltagare ger sig iväg den 12 februari 2022 klockan 07:04 vid den startplats som användes vid det allra första Vasaloppet, ett rent hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922.

Målsättningen är att allt, så långt det är möjligt, ska återspegla de Vasalopp som deltagarna fick uppleva under det tidiga 1920-talet. Visserligen kommer en segrare att koras i Jubileumsvasan men hela loppet ses mer som ett firande än en tävling. På bilden syns Markus Leijon från Gällivare, tidigare kransmas, utrustad för Jubileumsvasan 2022.

Ernst Alm, den första segraren i Vasaloppet, hade skidor som var 2,40 meter långa, 55 millimeter breda och hans stavar var 140 centimeter. Ungefär så blir det även denna gång.

Pjäxorna blir näbbskor eller kängor i filt eller läder och de tjärpreparerade skidorna ska vara av trä med en längd efter kroppslängden gånger 1,5. Även skidbindningen ska vara tidstypisk med läderrem för tå och häl och stavarna ska vara av trä eller bambu med stor kringla av vidja med läderfäste. Kläderna är av vadmal eller bomull, inte ens belysning får finnas och digitala hjälpmedel som pulsklockor och mobiltelefoner får inte vara synliga.

Dagens vanliga Vasalopp delar bara 5,8 kilometer av spåret där Vasaloppet 1922 åktes. För att efterlikna 1922 års premiärlopp har Vasaloppets arenagrupp fått leta upp gamla tiders vägar för att få till Jubileumsvasans färdväg.

Starten i Jubileumsvasan sker precis som 1922 på en liten åker nedanför Vasastenen, strax väster om den gamla fjällbron i Sälens by. Därefter följer loppet älvbrinken söderut till den gamla Olnispagården. Sedan passerar deltagarna Västerdalälven via en smal hängbro, vilket kan vara en intressant plats för de som vill komma lite närmare deltagarna eftersom bara en i taget kan passera.

Servicen på Jubileumsvasans tre enda och Vasaloppets ursprungliga kontroller, Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg, bemannas med personer klädda i tidsenlig utrustning.

De sista två kilometerna går över Prästholmen och Mora camping. Strax innan Auklandbron viker färdvägen istället av för att passera över Hemulån vid Badstubacksbrons södra brofäste, upp på Badstugatan. Man sneddar sedan över Stapelåkern (nuvarande kommunalhusparken) vid Klockstapeln och passerar slutligen målet i direkt anslutning till Klockstapelkullen där statyn över Gustav Vasa finns. Vasaloppet direktsänder Jubileumsvasan konstadsfritt på playtjänsten Vasaloppet.TV med sändningsstart klockan 06.55. https://vasaloppet.tv/

Bildcred: Jubileumsvasan

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


83 − 78 =