Ett hav av blommande påskliljor

Annons:

Går du i tron att påskliljor är något som inte är värt att åka en omväg för? Då har du nog aldrig varit i Fagerås, detta svenska svar på Keukenhof i Nederländerna.

Visst vet vi alla hur påskliljor ser ut, likväl som alla som åker till Keukenhof vet hur tulpaner ser ut. Men när en miljon narcisser blommar samtidigt blir effekten en helt annan än vi ens kan föreställa oss. Här i Fagerås söder om Tranemo i Västergötland går det inte ens att räkna antalet påskliljor men det säger något att där årligen planteras knappt 50 000 nya lökar. Av de totalt 300 olika arter som odlas återfinns ett hundratal här. När de blommar lyser de upp den vårskira omgivningen på ett sätt som ingen kan föreställa sig som inte sett lökväxterna breda ut sig över nejderna. Den mjukt kuperade terrängen förstärker effekten ytterligare. Det är helt enkelt en mäktig upplevelse!

De första lökarna planterade Arne Andersson för 45 år sedan. Då fanns dagens blomsterprakt inte ens i tankevärlden. För den låda med avdrivna lökar som han skaffade hade inte räckt långt när vi pratar om ett område stort som tolv fotbollsplaner, en yta som hela tiden ökar men nu börjar ägorna att vara helt utnyttjade. Det är så mycket att antalet mycket väl konkurrerar med Keukenhof även om Fagerås inte alls är organiserat på samma sätt. Där är det ordnat i mönster och gångar, här är det som en oändlig markvegetation. Men numer beställs lökarna från Nederländerna så ursprunget får sägas vara detsamma.

De har även börjat plantera rhododendronbuskar som också blivit fler med åren. På Sofiero är de med rätta stolta över slottsträdgården med 10 000 buskar och det är den mest omfattande rhododendronodlingen i Europa men Fagerås med 1 600 är nog den största som inte hör ihop med något slott.

Fagerås har med åren lockat fler och fler efter det att de första besökarna började anlända 1988. Det blev kaffeservering i liten skala men även den har växt i omfattning och behöver nu en ombyggd loge för att rymma alla gäster.

Numer kommer även turistbussar med folk för att få uppleva den magiskt vackra blomningen. Arne Andersson har även anlagt en damm som från början var tänkt till brandskydd. Nu är den så stor att den får betraktas som en sjö och till och med har öar. Förutom besökarna gillar både tranor, änder och grodor att njuta av miljön.

På Fagerås hemsida kan man följa hur blomningen utvecklar sig för att kunna pricka in när det är som allra vackrast och tidigare år har visat att den vackraste perioden är mellan den 28 april och 12 maj även om det skiftar mellan olika år.

I oktober 2020, några dagar innan hans 90-års dag lämnade Arne jordelivet. Idag drivs och förvaltas påskliljorna i Fagerås av Arne och Birgits dotter Mona.

Här hittar du Fagerås hemsida.

GPS:  N57°20’49”, E13°18’13”

Bildcred: Fagerås

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Keukenhof har öppnat för säsongen – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


3 + 3 =