Tips på fem vingårdar i Danmark

Annons:

Inte brukar vi väl förknippa Danmark med vin? Då tänker nog de flesta mer på tyska vindistrikten i Rhen och Mosel eller varför inte på Frankrike eller Italien? Men det finns en rad besöksvärda vingårdar i vårt sydvästra grannland! Faktum är att 2018 klassades 500 hektar i Koldingfjorden som vinregionen Dons (döpt efter ett samhälle i området) och blev därmed den första vinregionen i Danmark och även EU:s nordligaste. Här är några förslag på trevliga vingårdar!

Skærsøgaard Vin

Vi börjar med Skærsøgaard Vin i närheten av Kolding som var den första vingården som fick licens och gården har fått flera priser. Här odlas 30 000 vinstockar på ett tio hektar stort område.

GPS: 55°33’44.3″N 9°26’07.6″E, Skærsøgaard Vin Nørresøvej 12, Dons 6051 Almind. Hemsida med besökstider.

Skaarupøre Vingaard

Bildcred: SKAARUPØRE VINGAARD

Skaarupøre Vingaard är en liten idyllisk och ekologiskt vingård med fokus på kvalitét, det goda livet och på att skynda långsamt. De fokuserar på turism i närområdet och bidrar tillsammans med andra kulinariska mikroföretag till att utveckla och varumärket det kulinariska södra Fyn.

Skaarupøre var en gång i tiden ett av Danmarks bästa fruktområden eftersom det varma klimatet och de många soltimmarna gjorde det möjligt att odla frukt av mycket hög kvalitet. De första hundra vinstockarna planterades 2002 och de kommande fyra åren pågick experiment med odling och produktion av vin men nu produceras utmärkta vita och mousserande viner från 2 300 vinstockar.

Här kan du uppleva vingårdens lugn och ro samt njuta av en kopp kaffe eller ett gott glas vin i kaféet på den mysiga innergården i lä av de stora vinfaten och är du hungrig lockar med en Fynsk tallrik fylld med lokala produkter och hembakat bröd. De ordnar även guidningar på gården.

GPS: 55°04’42.4″N 10°41’54.1″E, Hemsida med mer information

Vester Vedsted Vingård

Vester Vedsted Vingård är inte bara en vingård, det är även ett bryggeri, ett destilleri, en butik som säljer egenproducerade varor och en restaurang. På dagtid serverar restaurangen lunch men på kvällstid förvandlas den till en gourmetrestaurang med vita dukar, ljus och extra känsla för detaljer. Vid den ensligt belägna vingården nära Vadehavet erbjuds guidade turer och vinprovningar under hela året.

GPS: 55°17’28.2″N 8°41’24.3″E, Hemsida med mer information.

Vesterhave Vingaard

Kan man odla vin på Sydsjälland? Det är Jesper Rye Jensen och Vesterhavegaarden lite utanför Næstved ett bevis på.

1997 köpte Jesper Rye Jensen den gamla gården som revs för att ge plats för en ny 2002. 2010 planterade han 600 vinstockar och 2013 skördades de första druvorna vars röda vin serverades 2015. 3 000 nya vinstockar planterades och gårdsbutiken öppnades och en experimentplantage med Bolero, Rondo och Castel omvandlades 2017 till en riktig Pergolaplantage efter Italienskt manér som i övrigt är den enda i Norden. Nu produceras prisbelönt rött vin och de ordnar guidningar och vinprovningar.

Vesterhave Vingaard har ett helt unikt läge i Danmark. I underbara Karrebæksminde, vid Vesterhave-stranden. Gården ligger i omedelbar anslutning till den vackra naturstigen Lagoon, skyddad av skogen och bara 200 meter till havet. När du går runt på fälten kan du höra havets brus och känna den friska havsluften. Platsen har den högsta medeltemperaturen i Danmark och det kustnära läget gör att de slipper risken för frostskador när vinrankorna börjar spira i maj.

Den första lördagen i september anordnas en årlig dansk vindag.

GPS: 55°11’09.6″N 11°37’11.0″E, Hemsida med mer information

Dyrehøj Vingaard

Dyrehøj Vingaard ligger på den vackra udden Røsnæs nära Kalundborg med sluttningar i söderläge, kalkrika jordar och ett klimat som är torrt och soligt. Faktum är att lokalbefolkningen här får mer än 100 timmar extra solsken varje år jämfört med genomsnittet för resten av Danmark. Det är detta mikroklimat som ligger till grund för Dyrehøjs prisbelönta viner.

Vingården ligger på Røsnæs nära Kalundborg där de första 4 000 vinstockarna planterades 2008. Nu är det Danmarks största vingård med över 30 000 vinstockar. Allt vin samt spriten från Dyrehøj Vingaard marknadsförs under namnet RÖS som beror på läget för vingården på Røsnæs.

Här produceras i huvudsak vitt vin, rosé och mousserande vin, då just dessa viner till fullo lyfter fram den lokala karaktären men det produceras även dessertvin, likör och lite rött vin. I destilleriet används restprodukterna från vinproduktionen, men även äpplen, körsbär, kryddblandningar, lakrits och mycket mer för ett brett utbud av likörer och annan sprit.

GPS: 55°43’60.0″N 10°58’46.8″E, Hemsida med mer information

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


39 + = 46