Elbilar blir trådlösa

Annons:

Nu kommer en standard för trådlös laddning av elbilar. Den nya standarden kallas SS-EN IEC 61980 och handlar om induktiv laddning av elfordon, en trådlös teknik vi allt oftare stöter på som exempelvis med mobiltelefoner. Och visst, nog kan det förenkla livet att slippa hålla på med sladdar. Induktiv laddning sker mellan en spole i marken och en under fordonet och det ställer vissa krav på passning mellan dem och på tålighet mot snö och is och liknande.

SS-EN IEC 61980-1 är framtagen inom den internationella standardiseringsorganisationen IEC men på internationell nivå har det gjorts ett försök tidigare men den blev aldrig europeisk standard (EN).

Peter Herbert på Vattenfall AB Research & Development beskriver skillnaden mot den förra standarden så här:

– Den stora skillnaden är att teknikspecifik text har flyttats till andra delar så att del 1, allmänna fordringar, handlar om just generella krav och blir teknikneutral. Det gör standarden tydligare och underlättar för framtida utveckling av standarden. Standarden har även i övrigt städats upp och blivit tydligare, säger han, och tillägger att 61980-serien även innehåller en del 2 om kommunikation mellan laddstation och fordon och del 3 om den elektromagnetiska kraftöverföringen. Båda två är för närvarande under revision.

Arbetet med den här standarden sker i ett internationellt samarbete i organisationen IEC, i den tekniska kommittén IEC TC 69 Electrical power/energy transfer systems for electrically propelled road vehicles and industrial trucks där Peter Herbert är ordförande.

Standarder ger en plattform för framgångsrika forsknings- och innovationsprojekt och för nya produkter och tjänster och regeringen har utsett SEK Svensk Elstandard som svensk standardiseringsorganisation inom el och elektronik. IEC TC 69 har en central roll i arbetet med elektrifiering av transporter på väg och i anläggningar och representanter från företag och offentlig sektor i Sverige deltar i IEC TC 69 genom spegelkommittén SEK TK 69 Elbilsdrift. I IEC TC 69 har man också påbörjat arbetet på en IEC 61980-4 för trådlös laddning med en effekt av upp till 1,2 MW för tunga fordon. Genom att bygga förtroende för nya innovativa lösningar hjälper standarder också till att överbrygga innovationsgapet mellan forskning och marknadseffekt.

Bildcred: PM Svensk elstandard

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


71 − 65 =