
Det enkla svaret är nej. Elmotorer är inte avsedda att klara mer än bilens vikt och det märks på räckvidden redan när bilen lastas med bagage och passagerare upp till vad den är tillåten för. Kopplar man på en husvagn också blir det för mycket för i stort sett samtliga modeller. Men visst, det finns en handfull modeller, Tesla modell X får dra 2 250 kilo och i en intressant norsk test klarar den i bästa fall 25 mil trots att den bedöms som marknadens bästa elbil för den som ska dra en husvagn. Ingen av dessa bilar ligger på sådana prisnivåer som tilltalar vanliga privata bilköpare, det vanligaste är att den första ägaren är ett företag och bilen är en tjänstebil där alla tillval ökar förmånsvärdet.
Men många avser inte en batteridriven bil, BEV, när de säger elbil, en del avser en hybridbil även om en sådan i praktiken aldrig kommer att kunna köra på el när husvagnen är påkopplad. Hybriderna är i allmänhet ganska bränsletörstiga när de inte körs i el-läget så någon optimal lösning är de inte. Helst vill de nog inte dra särskilt tunga husvagnar heller.
Följaktligen har det rests en hel del frågor om hur husvagnens framtid ser ut nu när framför allt hybridbilar blir vanligare, BEV är trots allt en marginell del av fordonsparken. I sammanhanget bör tilläggas att det handlar om dragbilar med batterier och inte olika hybridvarianter för i dagsläget rekommenderar de flesta just hybridfordon som alternativ till dieseln i väntan på att husvagnar får eldrift. Det senare låter som en paradox men är en lösning där Dethleffs var först med att visa upp ett konceptfordon som har hjälpmotorer på husvagnens hjul och så sent som i januari visade Thor Industries upp sitt.
2019 gjorde Norsk Elbilforening en test med tre större elsuvar, Audi e-tron, Mercedes EQC och Tesla Model X på en 140 mil lång sträcka under tre dagar. Husvagnarna som användes var tre likadana 6,6 meter långa Hobby 460 DL On Tour som kontrollvägdes på Statens vegvesens till cirka 1 160 kilo, totalvikten på denna modell är 1 500 kilo. Dragbilarnas vikter uppges i testen till för Model X 2 505 kilo, EQC på 2 568 och e-tron på 2 660. Förarnas vikter till mellan 80 och 100 kilo, åker man fler i bilen ökar förstås den viktsangivelsen . Oftast användes bilarnas farthållare och hastigheten låg som de beskriver det i husvagnsrealistisk fart, runt 70 km/t. Det enda ekipaget som med de uppgivna vikterna får köras på B96 är e-tron, övriga kräver BE och det borde nog vara vanligare med två vuxna och två barn i bilen med en husvagn som minst lastats upp till sin totalvikt. Då minskar räckvidden ytterligare.
Det grundläggande problemet med kombinationen eldrift och husvagn är att elmotorer är känsliga för överbelastning vilket gör att biltillverkarna oftast inte tillåter dragkrokar på denna typ av bilar och i de fall dragkrokar finns att välja till vid nyköpet av bilen, eftermontering är i praktiken inte möjlig, är dragvikten låg. För just de testade bilarna är motorerna tillräckligt kraftiga för en husvagn men allt blir en avvägning mellan räckvidd, batteristorlek och dragvikt.
Så hur påverkades räckvidden när husvagnarna hakades på? Inte blir det som vi är vana vid, testvinnaren Tesla klarar i bästa fall drygt 30 mil, mer allmänt 25 mil. De andra två klarar 20 mil på en laddning. Testen utfördes av tre erfarna elbiltestare som körde Dalsnibba, Geiranger, Ørnevegen, Trollstigen och Atlanterhavsveien vilket betydde 1 381 kilometer, en sträcka som testförarna menar är för lång för vanligt husvagnsåkande på de tre dagar testteamet hade till förfogande. Det krävdes åtskilliga laddningar för att komma denna sträcka och som bekant tar varje laddning tid.
Här är några av de elbilar som kan dra realistiska vikter
- Tesla Model X 2250 kg
- Mercedes EQC 1800 kg
- Hyundai IONIQ 5 1600 kg
- Kia EV6 1600 kg
- Tesla Model Y 1600 kg
- Nissan Airya 1500 kg
Lösningen är nog de elassisterade husvagnarna som ännu inte finns att köpa men det har gjorts en testkörning över Alperna med Dethleffs e.home-koncept som Erwin Hymer Group och ZF ligger bakom. Genom att testa en krävande husvagnsresa har projektpartnerna nu med en prototyp bevisat att e.home-konceptet går att omsättas i praktiken.
Normalt mer än halveras räckvidden med en påhängd husvagn. Testkörningen var 386 kilometer och syftet var att visa att dragfordonet kan uppnå den vanliga räckvidden även med en husvagn på släp. När ekipaget från Isny i tyska Allgäu anlände till Riva vid Gardasjön fanns det fortfarande räckvidd kvar i båda fordonen som hade förbrukat 82 kWh i dragfordonet och 74 kWh i e.home-husvagnen.
Dethleffs VD Alexander Leopold uttalade sig på följande sätt efter provkörningen
– Även om det fortfarande finns hinder på vägen innan den kan serietillverkas och godkännas så är e.home-husvagnen, som har utvecklats av Dethleffs, Erwin Hymer Group och ZF redan i dag en praktisk och hållbar lösning för miljömedveten och ekonomiskt meningsfull husvagnssemester för alla. Därmed befäster Dethleffs sin ställning som husvagnspionjär än en gång.
Så sammanfattningen får bli, det dröjer ett tag till innan el eller hybridbilarna lämpar sig som dragfordon. Möjligen kan en hybrid fungera för dig som bara gör en kort husvagnstur per år och de övriga resorna som korta turer hemmavid. Då blir den hybridbilens höga fossila bränsleförbrukning ett mindre problem.
Bildcred: Norsk elbilforening
Bli först med att kommentera