Eketorps borg, Sveriges enda återuppbyggda fornborg

Annons:

Vi välkomnas in i bostadshus och verkstäder, kan titta och prova på olika föremål som användes för hantverk och i hushållen samt se tamdjuren fritt vandra runt. Guider visar runt och människor i olika sysslor hjälper till att göra historia levande och museet visar upp ett urval av de 26 000 föremål som hittades under utgrävningarna. Det är en unik och spännande del av gammal svensk kultur som visas upp när du besöker Eketorps borg på Öland, den enda fornborgen i Sverige som har grävts ur helt och rekonstruerats. Borgen byggdes på 300-talet då välståndet på Öland var högt och man hade råd att kosta på sig denna ordentliga försvarsanläggning

Bildcred: Wikimedia / Kevin Cho

1964 började Riksantikvarieämbetet med utgrävningarna som sedan pågick till 1974 men sedan tog det ytterligare tio år innan kung Carl XVI Gustaf kunde inviga den återbyggda borgen som utöver att den är ett unikt byggnadsverk i Sverige ska stimulera intresset för arkeologi och kulturhistorisk forskning. Projektet kallades “Eketorp rediviva” och det mest omfattande i sitt slag som utförts i Sverige.

Arkeologerna kom fram till att Eketorp haft tre byggfaser, två under järnåldern, och en under medeltid.

Eketorp I, 300-400 e.Kr. 
Eketorp II, 400-650 e.Kr.
Eketorp III, 1170-1240 e.Kr.

Under 2013 och 2014 byggs borgens port om med ett valv.

Bildcred: Wikimedia / Achird

Att borgen har anor blir lätt att förstå när man vet att brunnen mitt på gården uppmärksammades av Carl von Linné den 8 juni 1741. Men brunnen har funnits där sedan borgens äldsta period och ger fortfarande vatten.

Bildcred: Wikimedia / Håkan Svensson (Xauxa)

Den första borgen, Eketorp I, byggdes på 300-talet under järnåldern när ett 20-tal hushåll slöt sig samman för att försvara sina ägodelar. Den blev även en gemensam samlingsplats och ett tillfälligt skydd i orostider och så småningom blev bosättningen permanent under Eketorp II.

Bildcred: Wikimedia / Jopparn

Under tidig medeltid kom borgen att utnyttjas som en militärgarnison med ett rytteri. Under denna tid rymdes mer än hundra hus innanför ringmuren utan en enda eldstad förutom i det centrala köket. Borgmuren förstärkes och dessutom uppfördes en låg yttre mur.

2015 övertogs Eketorps borg av Statens fastighetsverk och mellan 2002 och 2018 drev Kalmar Läns Museums verksamheten. Föregående ägare var Riksantikvarieämbetet. Borgen ligger ute på Ölands stora alvar, världens största alvarmark och utgör tilsammans med sjömarkerna, radbyarna och åkrarna världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

Verksamheten på borgen öppnar åter den 19 april 2022.

GPS: 56°17’46.4″N 16°29’10.6″E

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Gunnar Creutz

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 86 = 95