Egeskov campingmuseum är unikt

Annons:

Att camping idag är populärare än någonsin är ingen hemlighet men hur var det förr? Det kan man få reda på i vårt gemytliga grannland Danmark där det öppnats ett campingmuseum på Egeskov slott. Museer av den här typen är inte vanliga och närmaste alternativ torde vara Hymers inomhusmuseum i tyska Bad Waldsee.

Historien säger att museiplanerna började över en kopp kaffe i den fantastiska trädgården till slottet och 2021 resulterade det i Europas första utomhusmuseum med camping som tema. Att besöket där kan kombineras med såväl slottsbesök som något av slottets övriga museer gör det ännu mer spännande. Miljön lockar redan innan det nya campingmuseet 250 000 årliga besökare.

Det kräver mycket kunskap att både starta och driva ett museum och därför inleddes ett samarbete med Dansk Camping Union som började med sin verksamhet redan 1926. De driver ett tjugotal campingar och har 50 000 medlemsfamiljer så en bättre samarbetspartner är nog svår att hitta i Danmark. Dessutom har slottet sedan tidigare ett bilmuseum där det redan finns en husbil som byggts i Danmark. Som kuriosa kan nämnas att den byggdes som ett förstapris i ett lotteri men hämtades aldrig ut av vinnaren. Efter det husbilen sålts till en mer intresserad familj hamnade den på bilmuseet för ungefär tio år sedan.

– Jag har alltid velat skapa ett campingmuseum på Egeskov, men jag visste inte hur jag skulle ta itu med det. Men med Dansk Camping Union får vi en unik kunskap. Det är den typ av samarbete där två plus två ger fem och där kreativiteten stärks på båda sidor, säger greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille.

Det nya campingmuseumet öppnades den 1 maj 2021 och visar upp det mesta som har med campinglivet att göra i en tidsresa, från tidiga små enkla tält till de senaste trenderna inom glamping och förstås även fritidsfordon från 1960-talet och framåt.

Danmark har en lång tradition inom camping och förmodligen känner du till företaget Isabella. Deras historia började 1957 när grundaren Søren Odgaard behövde ett tält men det fanns inget som passade hans behov. Som den entreprenör han var bestämde han sig då för att tillverka sitt eget hemma i källaren. Detta blev starten till företaget vars namn kom av hans fascination för det gamla kvalitetsbilmärket ”Isabella Borgward”, för Søren Odgaard slutade inte efter detta enda tält. I början hyrde han ut de tält han tillverkade men efter ett par år satte han igång försäljningen. Nu är företaget en av Europas ledande producenter av förtält och tillbehör för campinglivet.

Det var också Søren Odgaard som redan 1967 utvecklade A-måttssystemet för husvagnar och idag omfattar produktportföljen allt från klassiska förtält till luftförtält, villatält och specialdesignade campingtillbehör för husvagnar och husbilar. Även tältvagnen Camp-let har med tiden blivit en del av Isabellas stora sortiment.

Museumet plockar upp lite av denna entreprenörsanda och visar inte bara upp det förflutna utan tittar även in i framtiden men fokus ligger förstås på det som väcker våra tidigaste campingminnen till liv. Tanken är att det ska ge oss ny energi inför framtida campingäventyr.

Slottsmiljön gör detta projekt lite extra spännande. Det privatägda slottet Egeskov ligger på Fyn ungefär 15 kilometer nordost om Svendborg, inte långt från Odense. Slott i Danmark är ofta aktiva när det gäller olika projekt och att göra en slottsresa i Danmark är något helt annat än motsvarigheten i Sverige.

Just Egeskov har tillhört ätten Brockenhuus som 1554 lät riksmarsken Frans Brockenhuss, ett lands högste militäre ämbetsman, lägga grunden till det nuvarande slottet. Det räknas som Danmarks främsta renässansslott även om det inte längre är exakt som det byggdes. Slottet har även ägts av släkten Ahlefelt samt släkten Bille-Brahe, även i Sverige känd via Brahehus.

Egeskov slott ligger strax söder om Odense på Fyn,

GPS: N55°10’34” E10°29’25”

Här hittar du deras hemsida.

Bildcred: Wikipedia / Malene Thyssen

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


42 − 41 =