E22 får ekodukt för ökad säkerhet

Annons:

På den 14 kilometer långa sträckan på E22 mellan Jämjö-Brömsebro håller Trafikverket på att bygga en ekodukt, en viadukt utformad som ett timglas med höga skärmar för att skydda djuren från ljud och ljus och som är avsedd för djur att passera över vägen. Gjutningsarbetena, som kräver cirka 750 ton betong, påbörjades för en vecka sedan och hela projektet beräknas vara klart i september. Under tiden leds trafiken om på näraliggande vägar.

Den aktuella vägsträckan har en trafikvolym på ungefär 4000 fordon per dygn och stora delar av sträckan utgörs av skogslandskap där mycket vilt tar sig över. Detta har orsakat många viltolyckor och Trafikverket hoppas att den nya ekodukten ska råda bot på detta.

Trafikverket som tidigare benämnt passagerna ekodukter har isin information den här gången använt ordet faunapassage då det byggs två passager, den ena i form av en ekodukt norr om Fågelmara och den andra söder om Fågelmara blir en passage över vägen reglerad med viltvarningssystem. Däremellan byggs viltstängsel, faunastängsel, längs hela sträckan Jämjö-Brömsebro. 

Faunapassagen på vägen regleras med digitalt viltvarningssystem, en så kallad ITS-lösning, som står för intelligenta transportsystem. Detta system kommer att ge bilisten en varning i god tid när vilt närmar sig passageöppningen. Aktiveringen av ITS-systemet sker genom att lampor tänds när djuren är i närheten. Viltet uppmärksammar bilisten och djuret får då möjlighet till att kunna ta sig över till andra sidan. ITS-lösningen blir de första som byggs i Blekinge.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


5 + 2 =