Det här kan du hitta i svampskogen just nu

Annons:

Svampens högsäsong är här och kanske undrar du hur skörden kommer bli efter den torra sommaren som inte minst visade sig i Stockholmsområdet. Hur ser det ut i skogarna egentligen? För att komma hem med något i korgen är det en stor hjälp att på egen hand kunna identifiera arter i skogen. Svampexperter från Stockholms svampvänner delar här med sig av sina tips.

Just nu kan man i Stockholmsområdet hitta kantarell, stolt fjällskivling, karljohanssvamp, kungs- och snöbollschampinjoner, svart trumpetsvamp, blodriska samt flera goda kremlor trots att regnet inte öst ner. Svampexpert Bo Nylén från Stockholms svampvänner berättar: ”Framöver kommer säkerligen mera kantareller och trattkantareller.” 

Men finns det goda svampar att finna så förekommer också giftiga arter. ”Tänk på att de farliga arterna redan visat sig i markerna – vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och toppig giftspindling. De är inte ovanliga just nu. Viktigt att veta är att de verkligt farliga svamparna är milda i smaken, så att smaka på en svamp som bestämningsmetod är inte att rekommendera. “Ta gärna riskor men inga risker”, hälsar Bo. 

Var ska man leta?

Se till att leta på rätt ställen under rätt tidsperiod. Under juli lönar det sig bäst att leta i löv- och blandskog. Nu i september kan man vänta sig en god skörd även i barrskogen. Har det varit perioder av torka och mycket riklig, lokal nederbörd så försök att ta reda på var stora regnmängder kommit. Sök dig till sänkor och nordsluttningar, lerjord där vattnet har en förmåga att stanna kvar i jorden. 

Bli en fena på att identifiera svamp

Att lära av en kunnig är alltid det bästa tipset, tycker Bo Nylén. ”Följ gärna med en kunnig ut i skogen – då får du se allt ifrån hanteringen av svampen till hur man hittar dem ute i naturen.” Här nedan följer fler tips som gör dig säker i skogen:

10 tips om du vill plocka svamp på ett säkert sätt

1. Är du ny i svampskogen – rikta in dig på kantareller och soppar. De är lätta att identifiera och det finns inga allvarliga förgiftningsrisker. 
2. Gör ett urval av svampar du vill lära dig och fokusera på dem. 
3. Lär dig hur de giftiga ser ut
4. Besök en svamputställning – där du kan jämföra ätliga och oätliga svamparna med varandra
5. Investera i en bra svampbok
6. Se till att få med hela svampen och utvecklade svampar, så att du lättare kan identifiera dem.
7. Plocka svamparna en och en, så att du inte får med någon giftig svamp.
8. Undvik vita eller gröna svampar med vita skivor (giftiga flugsvampar) 
9. Undvik bruna svampar med bruna skivor (spindelskivlingar).
10. Ät aldrig en svamp om du är det minsta osäker. Kom ihåg: Alla farliga svampar är milda i smaken!

Om Bo Nylén

Bo Nylén har mångårig erfarenhet som lärare vid svampkurser och som ledare för svampexkursioner. Han är rådgivare vid svamputställningar både i Sverige och i andra länder. Av hans utgivna böcker kan nämnas Svampar i skog och mark, Våra matsvampar och Svampar i Norden och Europa.

Stor svamputställning på Naturhistoriska riksmuseet

Söndagen den 18 september bjuder museet tillsammans med Stockholm svampvänner in till en svamputställning där besökarna får botanisera bland massor av svamparter och träffa experter från Stockholms svampvänner. Utställningen äger rum i museets aktivitetsrum Labbet kl. 11-16 och det är fri entré.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 2