
Körkortskraven för husbilar och husvagnar är närmast en djungel. Det finns mängder med vikter och utfärdandedatum att ta hänsyn till. Det här bör du veta innan du köper eller hyr!
Farfarsrättighet kallas ett undantag och där gäller att den behörighet som körkortet hade vid utfärdandet gäller så länge det inte blivit återkallat oavsett orsak. Ett körkort anses återkallat om det inte bara gäller normalt utbyte och det måste du själv ha koll på, det framgår inte av det fysiska körkortet så länge du inte behövt göra en ny uppkörning.
Du måste även veta om husbilen är registrerad som personbil klass II, vilket de flesta är, eller om den är registrerad som lastbil. Körkortskraven skiljer sig mellan dessa kategorier.
HUSBIL
De flesta husbilar har en totalvikt på 3,5 ton och för dessa krävs ett B-körkort. Du får även dra en lätt släpvagn och sådana har en totalvikt på högst 750 kilo. Tågvikten får följaktligen aldrig överstiga 4 250 kilo om du inte omfattas av farfarsrättigheten men är husbilens totalvikt lägre än 3,5 ton blir den maxima tågvikten husbilens totalvikt plus 750 kilo för det lätta släpet. Är släpet tyngre krävs B96 eller BE.
Har husbilen en högre totalvikt än 3,5 ton blir det lite mer komplicerat. Ett viktigt datum är när körkortet är utfärdat. Är det datumet den 1 juli 1996 eller senare gäller inte B-behörigheten utan det krävs C1 eller C.
Är det utfärdat före 1 juli 1996 och aldrig varit återkallat omfattas du av farfarsrättigheten och du får köra en husbil som är registrerad som personbil klass II oavsett dess totalvikt. Är den däremot registrerad som lastbil gäller inte B-behörigheten om totalvikten överstiger 3,5 ton, då krävs C1 eller C.
För personbilsregistrerade husbilar mellan 3,5 ton och 7,5 ton och man inte omfattas av farfarsrättigheten före 1 juli 1996 krävs minst C1.
För personbilsregistrerade husbilar över 7,5 ton krävs C om man inte omfattas av farfarsrättigheten.
HUSVAGN
För ett B-körkort gäller en maximal tågvikt på 3,5 ton och det är totalvikterna som räknas. Undantaget är om det är ett lätt släp, då tillåts en tågvikt på 4,25 ton.
Har släpet en högre totalvikt än 750 kilo, tungt släp, vilket är fallet för nästan samtliga husvagnar får inte tågvikten överstiga 3,5 ton.
Är släpet tungt och tågvikten mellan 3,5 och 4,25 ton krävs B96 eller BE.
Är tågvikten högre än 4,25 ton krävs BE.
Har du tagit E-behörigheten med en automatväxlad bil men har B-behörighet utan krav på automatväxlad bil får du köra med tungt släp och manuellt växlad bil upp till en tågvikt på 3,5 ton. Är tågvikten högre måste dragbilen vara automatväxlad. Denna regel har ändrats men har du inte bytt ut körkortet gäller ovanstående, bytet ansöker du om hos Transportstyrelsen och kräver ingen ny uppkörning.
På bilens registreringsbevis finns dess högsta dragvikt angiven, släpets totalvikt får aldrig överstiga den angivna maximala dragvikten. Detta är särskilt viktigt att kontrollera om dragbilen har hybriddrift eftersom dragvikterna där är lägre. Det tål även att nämnas att om du köper en ny dragbil av samma modell som du tidigare haft kan dragvikten vara lägre. Så är fallet för exempelvis Volvo V70. Elbilar, BEV, får nästan aldrig dra en husvagn.
Bildcred: Transportstyrelsen
Bli först med att kommentera