
Vi vandrar in i det förgångna, in i en värld som inte längre finns. Nja, riktigt så är det nog ändå inte för den miljön är högst närvarande i Den Fynske Landsby när vi kliver in i en värld som för tankarna till hur livet tedde sig på 1800-talet och strax dessförinnan. Vi har helt enkelt klivit in genom grindarna till Danmarks Skansen, om än inte lika stort.

Vi får gå tillbaka till andra världskriget för det var under den tyska ockupationen som planerna på detta danska utomhusmuseum som öppnades 1946 tog form. Det danska var satt under press, gamla byggnader revs och hela Europa skulle bli ett modernt rike under en given ledare och det var inte givet att utgången skulle bli det den blev. De stora planerna med omvandlingen av Berlin till Germania var framtiden och storstilade projekt tog form. Det tredje riket skulle knytas samman med tvåvåningståg som får våra höghastighetståg att blekna i jämförelse. Alla skulle ha bil och motorvägsnätet började byggas ut, om än med militära behov i åtanke. Modeordet var folk, das Volk, och det var inte danskarna som avsågs. Vi fick Volkswagen som blev das Auto, kärnfullt ”bilen” som skulle bli folkets bil i en era innan bil hunnit bli var mans egendom. På ön Sylt i Nordsjön byggdes en semesteranläggning ingen dittills sett maken till vid den fyra mil långa sandstranden för nu skulle folket ges möjlighet att turista. Priset för allt detta var högt men på den tiden inte alltid så klart uttalat. Motståndet i länder som Danmark var kompakt men under lång tid nedtryckt. Det är alltid vinnaren som skriver historien och just den framtidstro som ändå fanns parallellt återges sällan. Det tänkvärda, att högmod går före fall, var inget som föresvävade ledaren i Berlin. I denna era ville man bevara det som var unikt danskt och gjorde sin egen version av vårt Skansen som då funnits i ungefär femtio år.

Så vände krigslyckan och det blev återigen en omvandlingens tid då det unikt nationella tog över samtidigt som jordbrukssamhället i en allt snabbare takt ersattes av industrisamhället, något som påverkade både människors levnadsvillkor och vårt sätt att bygga samhällen. Men Danmark gick inte riktigt samma väg som Sverige, betydligt mer är bevarat i deras vanliga miljö men den gradvisa omvandling som alla samhällen genomgår sattes på paus just här. Den Fynske Landsby byggdes upp för att visa kommande generationer hur livet en gång tedde sig, visa det gemytliga som i så hög grad genomsyrar den danska mentaliteten än idag. En tid då klockor inte styrde vardagslivet men väl naturens cykler. Lilla istidens nödår försvann allt mer in i ett töcken och det gamla hade då som nu ett romantiskt skimmer över sig.

Den Fynske landsby fylldes med gamla byggnader från Fyns förindustriella epok och det är en spännande miljö att vandra runt i, inte minst därför att museet sköts på det sätt som livet tedde sig då. Här körs det fortfarande med häst och vagn, hantverkarna utför sina dagliga värv och alla går klädda som folk var klädda då.

Jag går in och ut i husen och passar på att försöka ta till mig vad som skiljer svensk och dansk äldre byggnadsstil från varandra. Visst är det en hel del, inte minst takkonstruktionerna visar att jag befinner mig på främmande mark. Motsvarande hus finns det bara ett fåtal av i Sverige och i så fall i Skåne. Det går att sammanfatta i danska kärnvärden och dansk kulturhistoria. Så här levdes livet under 1800-talet.

Det gällde att det fanns mat på bordet och några utsvävningar var inte möjliga. Bondesamhället krävde insatser från alla och det blir väldigt tydligt i den här speciella miljön. Det närodlade, i ordets rätta bemärkelse, gav smaker som gått förlorade idag och både dofter och odörer var ständigt närvarande. Utanför husen finns små örtagårdar och djuren vandrar runt och trivs med livet.

Beroende på vilken tid på året man kommer på besök är upplevelsen av livet i Den Fynske Landsby speciell. Det firas påsk, midsommar och skördetid bland byggnaderna från 1700-talet och framåt. Ingen årstid är den andra lik och kanske kommer du en dag när festplatsen samlar byns invånare.

Den tolv hektar stora platsen utanför Odense där museet anlades var ett romantiskt strövområde redan innan allt var på plats. Idag omfattar själva byn 2,6 hektar, resten utgörs av marker som brukas med gamla metoder och med lite tur kan du se vad som händer på fälten.

Det som gör Den Fynske Landsby så speciell är att det inte bara är byggnader som visas, här visas alla aspekter på dåtidens liv upp, allt från hur jordbruket hanteras till hantverk. Vid entrén finns dessutom en utställning samt filmvisning för den som vill fördjupa sig ytterligare.

Ta dig tid till att stanna här när du kanske är på genomresa i Danmark, det är väl använd tid.

Var?
Efter E20, strax söder om Odense. Fyn är den mittre av Danmarks tre stora landområden.
GPS: 55.366559452523454, 10.385367387514039
Bildcred huvudbild: PxHere
Bli först med att kommentera