De unga är mindre miljövänliga i trafiken

Annons:

Att den yngre generationen är engagerade miljökämpar hör vi hela tiden men när det kommer till praktiken kanske det ändå inte stämmer. Åtminstone inte när det handlar om bilkörning visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Kvdbil. Unga bilförare är nämligen mindre benägna att försöka minska sina klimatavtryck i trafiken jämfört med äldre.

Bilförmedlaren Kvdbil, som även äger Forsbergs Fritidscenter, undrade hur det stod till med bilisternas egna åtgärder för det som benämns klimatsmart körning och gav i uppdrag till Sifo att undersöka saken. Man frågade totalt 1 102 personer i åldern 18–79 om deras körvanor.

Studien visar att 74 procent av bilförarna försöker minska sin klimatpåverkan i trafiken. Främst handlar det om att planera sin körning, undvika tomgångskörning eller att köra mer sparsamt vilket ungefär en tredjedel av de tillfrågade gör.

När det kommer till praktiken är det tre procent tankar med mer miljövänligt drivmedel som HVO100, fem procent byter till elbil och sju procent samåker.

Men beteendet är olika mellan könen. Enligt undersökningen vill kvinnor i högre utsträckning än män förändra sitt beteende. 77 procent av kvinnorna uppger att de gör mer för att minska sina utsläpp, medan 71 procent av männen gör det.

– Män tar hellre bilen, samåker mindre och kör mindre sparsamt. Man ska egentligen inte generalisera, men pratar vi manligt och kvinnligt resande måste vi helt enkelt få ett mer kvinnligt resande, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil. 

Ålder tycks också påverka engagemanget men inte på det sätt många spontant skulle tro, det är de äldre som gör mest i praktiken. Av personerna i de äldre grupperna, 33–55 år och 56–79 år, är det runt 80 procent som gör något för att minska utsläppen. I den yngre gruppen, 18–34 år, är siffran betydligt lägre och där är det bara 60 procent som engagerar sig.

– Det är lite förvånande eftersom vi vet att många unga oroar sig för klimatet och miljötänket i dag är en naturlig del av körkortsutbildningen. Kanske är det som med trafiksäkerheten att man inte ser riskerna med sitt beteende, säger Daniel Odsberg.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


32 + = 33