Dålig efterlevnad av tillfällig räddningsgata

Annons:

Röda kryss i de elektroniska körfältsskyltarna runt bland annat våra större städer används för att skydda trafikanter i samband med olyckor och hinder på vägen. När rött kryss lyser är det förbjudet att använda körfältet men alla trafikanter respekterar inte detta.

– Om du inte följer skyltningen riskerar du att du själv eller någon annan skadas, säger Trafik Göteborgs vägtrafikledare.

De går därför ut med en ny uppmaning på grund av den dåliga efterlevnaden och även polisen har tidigare påmint om att ”tillfällig räddningsgata” finns och är viktig. Efter försök i Stockholm 2020 permanentades systemet då det visat sig underlätta vid såväl olyckor som vägarbeten.

Trafikanter som brukar köra i Göteborg har säkert sett de digitala körfältsskyltarna som sitter placerade ovanför körbanan på olika platser i staden, bland annat på Söderleden och vid flera tunnlar.

– Det görs för att hindra eller styra trafiken förbi ett hinder, en olycka eller annan fara. De kan även användas för att stänga tunnlar om det finns en fara för trafikant att köra in, exempelvis vid brand. Det kan också handla om ett vägarbete och då görs detta för att skydda de som arbetar på plats, säger Viktoria, vägtrafikledare på Trafik Göteborg.

I Göteborg styrs de digitala körfältsskyltarna från deras trafikledningscentral. På så sätt kan trafiken regleras vid behov och både flödet och säkerheten kan förbättras.

Det är inte alltid som orsaken till att körfältet eller tunneln stängts är helt synlig för dig som trafikant. Men även om du inte tycker att du ser något uppenbart hinder framför dig är det ändå viktigt att respektera bommar och skyltning.

– Det är lika viktigt att följa tillfälliga hastighetssänkningar. Hastigheten sänks alltid av en anledning, till exempel på grund av köer eller hinder, säger Viktoria.

Kör du i ett körfält där det är kryssat rött så riskerar du böter på 3000 kronor och indraget körkort.

Idag finns digitala körfältsskyltar på följande platser i Göteborg:

  • Söder- och Västerleden
  • Gnistängstunneln, Götatunneln, Lundbytunneln, Marieholmstunneln, Tingstadsmotet
  • Kallebäck-Åbro
  • E6 Tingstadsmotet-Backadal
  • Partihallsförbindelsen (Röde orm)
  • Vädermotet, Älvsborgsbron, Röda sten

Bildcred: Trafik Göteborg PM / Mikael Pilstrand

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


23 + = 27