Dalarnas cykel- och vandringsleder ska bli bäst i Sverige

Annons:

Ett nytt utvecklingsprojekt, Investera i leder i Dalarnas landsbygd, ska under två år rusta upp och kvalitetssäkra Dalarnas leder för vandring och cykling. Målsättningen är att göra Dalarna till Sverigeledande destination inom utomhusturism, finansieras via Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och genomförs i samarbete med 14 partners .

Det nya projektet ägs av Visit Dalarna i samarbete med 14 regionala aktörer; föreningar, företag och kommuner som ansvarar för drift och underhåll av leder. Arbetet består av skyltning samt anläggning av broar, slogbodar, rastplatser och spång. Utvecklingen av vandring- och MTB-leder kommer att göras i hela Dalarna där Fjätervålen, Grövelsjön, Grönklitt, Siljansleden, Säfsen, Sälen Hundfjället-Rörbäcksnäs, Vasaloppsarenan, samt leder i kommunerna Falun, Orsa, Smedjebacken, Mora, Rättvik och Leksand särskilt lyfts fram i pressmeddelandet.

– Det här är en stor möjlighet att lyfta kvaliteten på Dalarnas leder och göra regionen ännu mer attraktiv för besökare. Vi jobbar mot tydliga kvalitetskriterier för såväl vandrings- som cykelleder och det långsiktiga målet för projektet är att göra Dalarna till en Sverigeledande destination inom hållbar vandrings- och mtb-cykelturism. På sikt kommer det också kunna ge positiva ekonomiska effekter för hela besöksnäringen, företagen och lokalbefolkningen, säger Johan Engström, projektledare och affärsutvecklare på Visit Dalarna.

Projektet är mer aktuellt än någonsin med tanke på att Sveriges natur blivit en allt viktigare reseanledning i spåren av coronapandemin.

– Dalarna är Sveriges fjärde största besöksdestination efter storstadsregionerna och natur-och kulturturismen utgör en stark bas i besöksnäringen. Det här gör att besökstrycket på Dalarna är i jämförelse relativt högt och behovet att säkerställa en hållbar utveckling för den här typen av turism är därför stort. Därmed är nyttan av projektet också stor kopplad till en hållbar utveckling i Dalarna. Alla vinner på bättre och kvalitetssäkrade leder, säger Johan Engström

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 80 = 86