Dags för kosläpp i Norrland

Annons:

Efter två års pandemi kan mjölkbönderna hos Norrmejerier äntligen bjuda in stora och små besökare till firandet av kornas största högtid, betessläppet. I Västerbotten får vi följa kossornas glädjeyra på flera gårdar i maj och juni. Norrmejeriers första betessläpp sker lördag 14 maj och livesänds via Facebook.

– Det ska bli så kul att bjuda besökarna på koglädje, mjölk och bullar igen. Det här är en tradition som vi värnar om, en fest för både djur och människor, säger Hanna Hardell, produktchef på Norrmejerier och fortsätter: De senaste två åren har vi sänt betessläppet live via Facebook och det gör vi i år också, eftersom vi vill att så många som möjligt ska kunna delta, antingen fysiskt på plats eller digitalt. Sändningen leds av Emilia Nilsson, bekant för många från Sveriges Mästerkock 2019!

När ladugårdsdörrarna väl har öppnats får de norrländska korna vara ute på grönbete i minst två månader. På ekogårdarna är det minst fyra månader och många väljer att ha djuren ute längre än så. Mjölkningen sker som vanligt två till tre gånger om dagen. Utöver det kan korna röra sig in och ut som de vill, på många gårdar står ladugården öppen dygnet runt. Varma sommardagar söker de sig ofta in för att få skugga, för att sedan njuta av nattens svalka utomhus. 

Att korna betar om somrarna har stor betydelse för den biologiska mångfalden. Ungefär en tredjedel av alla rödlistade växter och djur är beroende av öppna och varierade landskap. Korna sliter av gräset med tungan, vilket är skonsamt för floran. Samtidigt hindrar betandet enskilda växter från att ta över för mycket. Korna sprider också frön och trampar upp en god jordmån så att de kan gro.

Betessläppet är ett bra tillfälle att uppmärksamma det fantastiska arbetet som mjölkbönderna utför dagligen, menar Hanna Hardell, både för att sköta om korna, fylla våra mjölkdiskar och värna den biologiska mångfalden. Men framförallt är det en chans att dela glädjen:

– Betessläppet är en symbol för ljusare tider. Det är underbart att se kor och kvigor skutta ut i det gröna gräset. Jag tror att vi alla kan leva oss in i den känslan, särskilt i år.

Det digitala betessläppet
Lördag 14 maj kl 11:00
Se mer i Norrmejeriers Facebookevent

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


93 − = 90