Däck ger högre utsläpp än avgaser

Annons:

I en ny undersökning från Emissions Analytics slås fast att däck ger höga utsläpp av giftiga partiklar, ända upp till 2 000 gånger fler än vad som kommer ut ur avgasröret. Eldrivna bilar tenderar dessutom att ha högre utsläpp från däcken mot diesel- och bensindrivna bilar eftersom eldriften ger högre vridmoment. Även bromsarna släpper ifrån sig partiklar.

Partikelutsläppen från dieseldrivna motorer har successivt fått krav på minskningar men däckens utsläpp är än så länge inte reglerade men detta kommer troligen att ändras när nästa kravnivå, euro7, införs vilket planeras till 2025. Processen har försenats och mest sannolikt blir införandet 2026.

Däck är en komplex blandning av komponenter och sammansättningar. För att kunna separera och identifiera alla organiska föreningar använder Emissions Analytics en tvådimensionell gaskromatografi i kombination med masspektrometri under körning för att ge ett unikt och detaljerat kemiskt fingeravtryck för varje däck. Testmetoden är utformad för att simulera utlakning av organiska föreningar över tid från däck och deras slitageprodukter.

Efter över två års testning och utvärdering lanseras EQUA Tyre, en innovativ databas för profilering och jämförelse av organiska föreningar. Testresultat och rådata från oberoende prover har utvärderats från över 40 tillverkare och hundratals olika däckmodeller.

Partikelutsläppen från däcken skiljer stort mellan olika däckfabrikat. Totalt har undersökningen tittat på cirka 250 olika ämnen som används i tillverkningen och flera av dessa är cancerframkallande och kan ta sig in i blodomloppet eftersom partikelstorleken är mindre än de barriärer som kroppen har. Om bilisterna valde de däck som är minst skadliga skulle partikelutsläppen kunna minskas radikalt.

Utredningen konstaterade att däck var den främsta enskilda orsaken till marin mikroplast som uppgår till 270 miljoner ton per år.

Testerna visar att även körstilen spelar stor roll för partikelutsläppen och att däcken på elbilarna slits snabbare.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


41 + = 43