Clever Sunny 540, billigaste husbilen

Annons:

Om Clever Sunny 540 verkligen är Europas billigaste husbil ska vi låta vara osagt men så marknadsförs den och den har därutöver en helt egen planlösning som bäst passar till par och den som reser själv. Prislappen på mässan CMT var på 29 900 euro i grundutförandet och det har varit så lockande att den redan veckorna efter mässan var totalt slutsåld i Tyskland.

Husbilen baseras på Citroën Jumper och blir därmed ytterligare en i raden som gör att utbudet vid sidan om Fiat Ducato ökar. Clever Sunny 540 har 120 hästkraftersmotorn kombinerad med en sexväxlad manuell låda. Totalvikten är 3,3 ton.

Som modellnamnet antyder är den delintegrerade Clever Sunny 540 centimeter lång vilket inte ger några enorma innerutrymmen och planlösningen följer inte det som kan anses vara standard för plåtisar. Det finns två bältade sittplatser och likaså kan två sova. För ett par som gärna vill ha ett smidigt fordon är det ett praktiskt alternativ om man kör i tätorter då det blir betydligt enklare att hitta parkeringsmöjligheter. Dessutom gör priset att den konkurrerar med nyare begagnade husbilar.

Mittemot skjutdörren där sittgruppen normalt återfinns hittar man badrummet med en Thetfordtoalett och handfatet har en utdragbar kran som tjänar som dusch.  Väljer man till ett badrumsfönster går det att dra ut duschmunstycket så att man kan duscha utomhus. Förarstolen har ryggen mot badrumsväggen och får på så sätt en inbyggnad och bakåt i bilen och även passagerarsida går att skärma av med ett draperi. Sittgruppen har istället placerats i bilens bog med två motstående smala soffor bäst lämpade för en person vardera och ett bord. Ovanför respektive soffa finns ett litet rektangulärt fönster och ovanför det överskåp. Mellan toaletten på förarsidan och soffan finns en garderob. Köket med en tvålågig spis och en ho finns på passagerarsidan och det 70 liter stora kompressorkylskåpet med ett litet frysfack är placerat under spisen.  Överskåpet är rymligt men saknar dock hyllor och färskvattentanken rymmer 60 liter, gråvattentanken 50.

Den tvärplacerade bädden längst bak är utdragbar och då förvandlas den 80 centimeter breda sängen till en med 150 centimeters bredd. Det är faktiskt en ovanligt bred säng för att vara en plåtis även om det gör att sittgruppen inte kan användas. Sängen har saxade ribbor vilket gör det enkelt att bredda respektive skjuta ihop den. Under sofforna finns förvaringsutrymmen men den på förarsidan används till värmepannan och nåbart via de dubbla bakdörrarna finns ett förvaringsutrymme stort nog för en cykel.

Fokus ligger följaktligen på den som reser själv eller maximalt två och som söker en husbil utan flärd.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 69 = 71