Circle K dömt för diskriminering av bilist

Annons:

Alla verksamheter i Sverige ska vara utformade så att även funktionshindrade ska ha möjlighet att utnyttja de tjänster som erbjuds. Det menar Tingsrätten att Circle K vid sin station Ingo på Fyrisparksvägen i Uppsala inte har uppfyllt varför de döms att betala 10 000 kronor till Hans Filipsson som stämt bolaget då utformandet av stationen inte ger honom möjlighet att tanka där.

Bakgrunden är att Hans Filipsson som är rullstolsbunden inte når upp till betalautomaten på den obemannade stationen varför han med stöd av DHR, Disability Rights Defenders Sweden, och Talerättsfondens jurister valde att göra rättssak av stationens utformning. Stationen byggdes om 2016 och enligt plan- och bygglagen ska en byggnad vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga efter en ombyggnad.

Tingsrätten har nu konstaterat att bensinstationen inte varit tillgänglig vid Hans Filipssons besök och att han därför missgynnats. Av det följer enligt tingsrätten att det aktuella kravet på tillgänglighet och användbarhet inte kan anses ha uppfyllts vid ombyggnaden.

Det kan innebära att många obemannade stationer måste byggas om för att bli mer tillgängliga då de annars riskerar att stämmas.

Circle K har till den 3 november på sig att överklaga domen.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


1 + 1 =