Chausson S, smal och smidig

Annons:

För Chaussons nya S-serie är det smal och smidig som gäller. Modellen baseras på Ford Transit och lanseras i två längder, den 599 centimeter långa S 514 samt S 697 GA som är 659 centimeter. De båda har därmed längder som är vanligt bland plåtisar och bredden på 210 centimeter skulle även den lika gärna kunna höra till kategorin plåtisar. Det är uppenbart att Chausson flörtar med den just nu extremt snabbväxande kategori köpare som söker smidighet före större ytor och med ett ord skulle man kunna säga att det är Vanlife som gäller.

Chausson har traditionellt varit snabba att fånga upp trender och det är inte omöjligt att plåtisar framöver kommer att få hårdare konkurrens av husbilar som likt S-serien kombinerar de fördelar som delintegrerade husbilar har i jämförelse med plåtisar.

I marknadsföringen pekar Chausson på att dessa små delintegrerade har en mer robust och välisolerad kaross jämfört med plåtisar och därmed ett bredare användningsområde som exempelvis vintercamping. Kombinationen med bättre isolering och smidighet i form av kortare och smalare bodel har annars inte varit det vanligaste på marknaden. Därför undviker man ordet van men framhåller ändå Vanlife i sammanhanget.

Utöver att de är smalare är även höjden på 275 centimeter att likställa med plåtisens men har likt andra delintegrerade fordon glasfiberarmerad polyester i tak och golv, väggar i aluminium och golvtjockleken på 64 millimeter är rejält tilltagen. Fönstren har dubbelglas med rullgardin/myggnät och det finns ett stort takfönster. Tillverkaren ger sju års garanti på täthet.

Planlösningarna för de två modellerna i stort sett identiska om man undantar sovdelen. Längst fram finns en soffa som placerats i färdriktningen och framstolarna vänds och blir en del av sittgruppen lämplig för fyra. Bordet är expanderbart och vid entrédörren finns en hög garderob. Det kompakta badrummet har ett platsbesparande rumskoncept med en svängbar mellanvägg så att spegel och tvättställ kan skjutas åt sidan vilket innebär att toaletten på enklast möjliga sätt blir en duschkabin. Mittemot badrummet finns köket med ett 87 liter stort kylskåp, en trelågig spis, en djup ho och expanderbar arbetsyta.

S 514 har en tvärplacerad säng medan S 697 har två 190 centimeter långa enkelsängar. Under långbäddarna finns plats för förvaring och till skillnad mot en plåtis finns garage baktill vilket även går att nå inifrån. Även om bilens yttermått närmast är minsta möjliga kan man genom en smart sängkonstruktion få in större föremål som en SUP-bräda och båda modellerna har även tillräckligt med utrymme för cyklar. En smart detalj är en strömanslutning för laddning av elcyklar.

Husbilens format har inte hindrat Chausson från att utrusta den väl. I listan över standardutrustning hittar man Bluetooth-radio inklusive digital radiomottagning, luftkonditionering i hytten, dubbla krockkuddar och framstolar med dubbla armstöd, elbackspeglar, farthållare samt hastighetsbegränsare, myggnät till dörren, tvåglasfönster med rullgardiner, LED-inre och yttre belysning samt gott om USB-uttag. Standard är en dieselvärmare som snabbt ger önskad temperatur och kan manövreras under körning.

I grundutförandet får man en Euro 6 TEMP-godkänd dieselmotor med 130 hästkrafter men det går att få 170 mot ett pristillägg.

Chausson S514 -2022
Chausson S697 -2022
Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 82 = 91