Camptoo gör ägandet av husbilen billigt

Annons:

Kan man hyra ut sitt eget fordon och vara säker på att man både får betalt och att fordonet inte blir förstört? Både ja och nej kan man hävda. Att göra det helt i egen regi kan vara lite riskabelt eftersom försäkringsbolagen inte är så pigga på att låta försäkringsskyddet gälla om någon annan än den registrerade ägaren kör fordonet men precis som på bostadsmarknaden där Airbnb ses som en etablerad och säker verksamhet finns för fritidsfordon Camptoo som hanterar både betalningar och försäkringar.

Visst har delningstjänster diskuterats en tid och det finns förstås både plus och minus med den typen av verksamhet. Men krasst sett så innebär det fördelar för båda parter. Den som äger ett fritidsfordon kan minska kostnaden för innehavet och den hyr får i allmänhet ett lägre pris. Riskerna är att den som hyr inte riktigt bryr sig om skötseln på samma sätt som ägaren och den som hyr oroar sig för försäkringsskyddet.

Sedan måste man ha respekt för de två motstridiga åsikterna som finns, några kan absolut aldrig tänka sig att hyra ut sitt andra hem medan andra ser det som ett bra sätt att finansiera innehavet om det kan ske när fordonet ändå inte används. Att sätta sig in i hur det fungerar är dock aldrig fel.

Just nu när det är brist på fritidsfordon i alla led, både nya, begagnade och för uthyrning framstår delningstjänsten som klart attraktiv. Det finns många som vill hyra men inte får tag på något.

För att möta det ständigt ökande behovet lanserade hollandsbaserade Camptoo nyligen sin delningstjänst för husbil- och husvagnsuthyrning i Sverige efter det att tjänsten sedan flera år funnits på kontinenten och där visat sig fungera väl. Trenden med att hyra ett fritidsfordon är global och Sverige är inget undantag.

Camptoo beskriver själva sin verksamhet som att sugna semesterfirare som inte själva äger ett semesterfordon nu enkelt, snabbt och säkert kan hyra en privatpersons husbil eller husvagn när ägaren inte använder den. Inte minst har Camptoos tjänst blivit populär bland unga par som i vanlifetrendens spår vill prova på flexibelt resande och upptäcka nya platser under sin semester, barnfamiljer som vill ha “hemmet” med sig på resan samt par med utflugna barn med mer fritid att resa mobilt under de månader då övriga svenskar befinner sig på hemmaplan.

Rent praktiskt handlar Idén om delningstjänsten att ägare av campingfordon av olika slag listar sina fordon på Camptoos hemsida för de perioder då de själva inte använder det, varpå reslystna personer som vill hyra en husbil eller husvagn kan söka efter ett passande alternativ. Poängen är att den som hyr ut kan välja till vem och båda parter poängsätter den andra varför eventuella parter som inte lever upp till sina åtaganden inte heller kommer att ha tillgång till den. Ägaren bestämmer själv priset för uthyrningen vilket gör uthyrningsfrekvensen och intäkterna flexibla och även kopplat till fordonets värde och standard.

De svenska försäkringsbolagen har ganska strikta regler om inte fordonet körs av ägaren eller en person i samma hushåll, något man bör kolla även om fordonet körs av barn som inte är mantalsskrivna på samma adress som ägaren. Camptoo löser detta genom en försäkring via Moderna Försäkringar, och den som hyr måste betala en deposition på vanligtvis 5 000 kronor för en husvagn och 10 000 för en husbil. Den som hyr står för självrisken vilken dras från depositionen i händelse av skada. På så sätt undviks en rad tänkbara problem även om skador alltid innebär praktiska problem.

– Svenskars entusiasm för campingliv och flexibel turism har ökat lavinartat, särskilt under pandemin. Sverige är ju i grunden en husvagnsnation och som land mycket unikt tack vare Allemansrätten, som ger oss möjlighet att både upptäcka och utforska skog och mark på nära håll, säger Martijn Peeters, grundare och VD på Camptoo i ett pressmeddelande.

Camptoo har mer än 5 000 olika fordon för uthyrning runt om i Europa. I Sverige är företagets mål att skapa ett nätverk med cirka 500 fordon under det första verksamhetsåret. 

Korta fakta om att hyra campingfordon via Camptoo

  • All kommunikation mellan den som hyr och uthyraren sker via plattformen, från bokningstillfället till återlämning av fordonet. 
  • Hyresgäst och uthyrare kan känna sig trygga i att fordonen är helförsäkrade under hela hyresperioden till ett värde upp till 2 miljoner kronor.
  • Via plattformen sköts betalningar och hantering av deposition. En bokning anses bekräftad så snart du som hyresgäst har betalat handpenningen. 
  • Användare får tillgång till service och assistans dygnet runt via tjänsten.

Bild: Fredrik Röfors, Manager of the Nordics. Bildcred: Camptoo.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


4 + = 6