Branschen uppger att den kunnat sälja 20 procent mer

Annons:

2022 ser ut att bli ännu ett bra för husvagns- och husbilsbranschen men försäljningen hade kunnat vara 20 procent högre om återförsäljarna hade fått tillräckligt med nya bilar och vagnar levererade. Det visar en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil låtit genomföra.

De senaste åren med hemestrar och restriktioner har lett till att campingnäringen gått starkt uppåt. Försäljningen av husvagnar och husbilar nådde rekordnivåer 2021. Nu ser 2022 ut att bli ännu ett toppår. Detta enligt en branschundersökning som genomförts bland Sveriges större återförsäljare av mobilt boende.

– Handlarna tror att 2022 landar något lägre än fjolåret, men att det ändå blir ett fantastiskt resultat. Men i stort sett alla uppger att brist på nya fordon har varit ett hinder för försäljning. De menar att de hade kunnat sälja 20 procent mer, om tillverkarna haft möjlighet att leverera, kommenterar Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil. 

När nya fordon inte har kunnat erbjudas, har branschen i stället haft en stark försäljning av begagnat. Sju av tio fordon som sålts hittills i år är begagnade och en vanlig syn hos återförsäljare är att lagret av begagnade fordon är mycket litet.

Under de senaste åren har allt fler fått upp ögonen för det mobila livet och dess fördelar. Branschen vittnar om att de nya köparna finns i alla åldersgrupper och kategorier. 

– Oroligheter i världen, klimatkatastrofer, värmeböljor, flygstrejker och andra bekymmer gör att många väljer att semestra i husvagn eller husbil och själv äga sin resrutt, kommenterar Klas Brandt.

– Vi vet att svensken i gemen är beredd att satsa pengar på sin fritid och semester. Jag är övertygad om att fler människor än tidigare inser att vår bransch erbjuder en flexibilitet och möjlighet till semester som är svårslagen, säger Klas Brandt.

Branschen spår också att 2023 blir ett bra år med en 3,5 procents ökning av husbilsförsäljningen och minus 3,5 procent för husvagnsförsäljningen, jämfört med 2022. Det innebär att man ligger kvar på höga försäljningssiffror. Orosmoment som räntehöjningar, inflation och den politiska utvecklingen i världen menar branschen kan sänka köplusten, men man tror ändå att köpkraften finns.

En viktig indikator får man på Elmia Husvagn Husbil som nu arrangeras på Elmia i Jönköping. Här premiärvisas 2023 års modeller och mässan är startskottet för nästa års försäljning. 

– Ingen annanstans kan besökarna så enkelt få en överblick över det stora utbud som finns. 

Undersökningen är genomförd under augusti 2022 och bygger på information från återförsäljare som motsvarar 80 procent av den svenska försäljningen.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


1 + = 9