
När färjan lägger ut från Ystad har vi solsken i sikte. För Bornholm, denna ö som varit under svensk överhöghet, kallas även för solskensön.

Det där med färjor och husbil brukar vara problematiskt, många drar sig både för att åka utomlands och att ta färja. I kombination blir det än värre och kanske upplevs Bornholm som lite av en återvändsgränd men är det verkligen så?

Följ med på en tur runt ön som bjuder på det mesta, allt från kritvita stränder till granitklippor. Det är ett genuint Danmark, kanske till och mer Danmark än Danmarks fastland men ändå så annorlunda. Husen känns igen om än kanske oftare ockragula än på fastlandet och gemytligheten finns i överflöd även här. Men här finns även de typiska runda vita kyrkorna och fiskrökerierna som blivit Bornholms signum.

Att den strategiskt belägna ön tillhör Danmark är inte helt självklart, både av geografiska och historiska skäl. 1645 intogs ön av den svenske generalen Carl Gustaf Wrangel som höll den under svensk överhöghet mellan den 17 juni och 31 oktober, inte någon avsevärd tid kan tyckas. Men Sverige tog chansen igen 1658 när Skåneland blev svenskt vid freden i Roskilde. Nu var inte invånarna helt med på noterna som lyckades tvinga iväg svenskarna och 1660 fick de som belöning både skattebefrielse samt slapp dansk värnplikt annat än på Bornholm. Under andra världskriget ockuperade Tyskland ön för att kunna kontrollera inloppet till Östersjön och det fanns även krav från Sovjetunionen när kriget tog slut.

När vi nu närmar oss färjeläget vid staden Rönne på Bornholm ser vi stadens resliga vita kyrka St Nicholas allt tydligare. Här vid Bornholms största hamn samsas färjan med fiskeflottan och i bakgrunden syns de så vanligt förekommande korsvirkeshusen med sina väldoftande rosbuskar. Det är inte utan anledning som Bornholm beskrivs som en stor trädgård och man känner omedelbart av den gemytlighet som är så typisk för öns cirka 40 000 invånare varav en tredjedel bor i Rönne.

Bakom kyrkan breder den gamla staden ut sig och pockar på uppmärksamhet med ett lugn och en charm som är svåremotståndlig. Hamnens aktivitet byts ut mot fågelkvitter och fötternas klapprar mot gatstenen medan dofterna sipprar ut mellan husen från bakgårdarna där syrén och andra väldoftande blommor sprider sin väldoft. Här och där går det att smita in på något café och varför inte passa på att besöka stadsmuséet, Erichsens Gaard eller Bornholms försvarsmuseum. Men det är miljön som är så speciell, här ska man strosa runt i lugn och ro och bara vara.

Det är dags att bege sig runt ön där naturen skiftar mer än de flesta föreställer sig men det som sticker ut allra mest är nog bisonskogen. Inte för att inte historiska monument och badstränderna är häftiga utan för att få förväntar sig att se dessa ståtliga och tidigare i praktiken utrotade djuren just här på Bornholm. Att de finns där beror inte på något naturligt bestånd för Bisonskoven är ett projekt som den danska Naturstyrelsen står bakom. Det startade 2012 med att sju djur från olika djurparker sattes ut i den 200 hektar stora delen av ett Natura 2000-område för att rädda arten från total utrotning där även östra Europa, i synnerhet Polen, försöker återskapa stammen i ett stråk från Baltikum till Tatrabergen.

Eftersom vi är på en sagoö för alla som gillar bad börjar vi med de underbara sandstränderna. Ställplatser är en bristvara men det finns en rad campingar som erbjuder fantastiska sandstränder med så finkornig kritvit sand att den används till timglas. När det gäller campingar är önskemålen väldigt skiftande och ett sätt att jämföra är att gå in via den här länken. https://www.eurocampings.co.uk/denmark/bornholm/. Men vill man ha den mjukaste sanden tycker de flesta att man ska bege sig till öns sydöstra hörn.

Eftersom ön är så liten är alla avstånd mycket händiga och du kan mycket väl stanna på en camping och göra dagsutflykter till flera näraliggande platser. Att Bornholm inte heller är särskilt kuperad, högsta punkten är 162 möh, gör det även möjligt att cykla runt utan alltför stor ansträngning och särskilt plant blir det om man cyklar på de 33 kilometer av den tidigare järnvägen vars banvall nu har gjorts om till cykelväg. Men totalt finns det 23 mil cykelväg på Bornholm som är 14 mil i omkrets, den rombiskt formade ön är stor som halva Öland. Cykel är särskilt lämpligt om man vill uppleva Danmarks högsta vattenfall, Stavehøl, som ligger i Kobbeådalen.

Den sista sträckan av de totalt 91 kilometer järnväg som fanns på ön lades ner 1968 och historian kan studeras på järnvägsmuseet i Nexø men det som verkligen utmärker Bornholm är de fyra, en gång befästa, rundkyrkorna som har blivit en symbol för ön.
Österlars kirke från 1150 är både den största och äldsta av de fyra rundkyrkorna med en spännande historia. Inuti är den dekorerad med kalkmålerier som dateras till 1350 som beskriver Jesu liv, Maria bebådelse och domedagen. Men målningarna har inte alltid varit möjliga att se, vid reformationen skulle alla kyrkor vara vita inuti men 1889 frilades målningarna och 1958 var det dags för Nationalmuseets konservator att göra en ny restaurering.

Bor du på Sannes familjecamping kan du göra en drygt två mil lång cykeltur och uppleva både vattenfallet vid Kobbeådalen, kyrkan och bisonhägnet förutom de vackra kullarna, skogen, ängsmark och lummig natur. Gör du din tur i maj när träden står i sin skira vårskrud kommer du att omslutas av de blommande rapsfälten och kunna se gullvivorna tävla med de mer än 40 arterna av sippor.

Gudhjem bjuder på fiskrökerier, totalt finns sju på ön, och varför inte njuta av klassisk rökt bornholmssill medan du njuter av utsikten över havet och hör måsarnas skrik. Här äts fisken i en enkel lokal, om du inte föredrar stranden, kanske med bröd och möjligen med fingrarna. Böcklingen smakar underbart för att inte tala om laxen vilket bekräftar att vi är på en ö där fisket varit en viktig näring under lång tid och när man åker genom byarna efter kusten syns husbehovsrökeriernas skorstenar vid vart och vartannat hus. Det behövs inte mer för att vara lycklig på Bornholmssemestern.

Staden Svaneke är särdeles charmig med ett häftigt litet torg där den gamla köpmangården byggdes 1750 och blev 2013 utsedd till Danmarks vackraste stad men redan 1975 fick Sveneke European Gold medal för sin gamla stadskärna.

Men Svaneke är äldre än sitt historiska centrum, staden grundades 1555 och är en av Danmarks minsta handelsstäder. Turismen står i centrum men att brygga öl hör till stadens kännetecken liksom sillrökeri.

Det är därför inte helt förvånande att de marknadsför sin nöjespark Brændesgårdshaven som Danmarks, och möjligen världens, äldsta. Redan 1933 slog de upp portarna i nordöstra Bornholm och ses som en av de stora attraktionerna på ön.

Bornholms absolut största attraktion är dock Hammershus, en borg från 1200-talet. Den är ett måste att besökas men missa inte att åka ner till Hammershamn ett stenkast därifrån och njuta av en båttur efter den kärva granitkusten. Här är naturen så långt från den pudersandstäckta stranden vid Dueodde som man kan tänka sig.

Bornholm överraskar även med en vinbonde i Pedersker som först provade med jordgubbs-vin. Det milda klimatet på Bornholm visade sig passa utmärkt även för druvor och numer görs här såväl rödviner, whisky, likörer som mousserande fruktviner.

Ön är ett paradis för den som vill ha den naturnära upplevelsen och bara njuta av livet. Missa inte denna härliga ö som säsongsvis bjöd på betydligt mer som vildväxande tulpaner, sippor och gullvivor längs vägarna. Och har du gott om tid gör du en dagsutflykt till ärtholmarna där Christiansø är Danmarks östligaste punkt.

Fler intressanta ställen att besöka hittar du här, https://bornholm.info/en/search/?category=attractions&city=657,656,655,659,322559
Färja och boende
Färjan mellan Ystad och Rönne tar en timma och tjugo minuter. Färjan går ofta och har mängder av tariffer beroende på fordon och tidpunkt. Titta på rederiets hemsida för just dina förhållanden.
Kolla även de kombinationserbjudande på färja och boende som kan finnas på campingarnas hemsidor.
Du kan även ta färja till Tyskland, köra västerut och kombinera med fastlandsdanmark.

Maten
En bornholmsk delikatess är “Sol over Gudhjem”, som består av rökt sill med rå äggula, purjolök och rädisor serverat på nybakat rågbröd. En riktig delikatess du bara inte får missa! Andra specialiteter från ön är blåmögelost, rågkex, rapsolja och de delikata bornholmertupparna.
Bildcred huvudbild: Wikimedia / Mstyslav Chernov

Bli först med att kommentera