Bonus för laddhybrid på väg bort

Annons:

För de med husvagn har laddhybriddrift varit ett alternativ till bilar som enbart drivs med fossila bränslen då dessa fått bonus. Nu kan det dock snart vara slut med denna förmån. Regeringen har redan skickat ut ett förslag om halvering av laddhybridbonusen på remiss. Enigt förslaget ska den nästan försvinna nästa år.

Det innebär att de laddhybrider inom transportbilssektorn som nu skönjs vid horisonten inte kommer att få ta del av några bonuspengar.

Förändringen ska ses mot bakgrund av att bonus-malus inte längre är självfinansierande, det betalas ut mer i bonus än vad som kommer in i malus. Minskningen av bonus sker trots att malusdelen ökar den 1 juni.

Minskningen av bonusen föreslås ske i två steg. Den 1 juli sker den första nedtrappningen som i princip är en halvering och vid årsskiftet föreslås ännu en minskning.

Vid halvårsskiftet kommer om förslaget antas bonus bara att utgå till bilar som släpper ut mindre än 50 gram mot nuvarande 60 gram. Samtidigt minskas högstabeloppet från 45 000 till 20 000 kronor. Minsta belopp ändras från 10 000 till 5 000 kronor. För varje gram laddhybriden släpper ut minskas bonusen med 300 kronor.

Vid årsskiftet föreslås högsta bonus för en laddhybrid bli 10 000 kronor, och gränsen för bonusutbetalning sätts till 30 gram.

Inte heller elbilar får bibehållen bonus. Elbilsbonusen är i dagsläget 70 000 kronor minskas till 50 000 vid helårsskiftet. Dessutom införs ett pristak den 1 juli 2022 så att enbart bilar som kostar mindre än 700 000 kronor omfattas av bonussystemet. 

Bildcred: Wikimedia / Maskrosen

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


24 − = 22