Bilisterna och regeringen oense om hur viktig bilen är

Annons:

Att bilisternas organisationer inte gillar alla begränsningar för bilismen som införs är kanske ingen överraskning men nu har KAK låtit SKOP utföra en undersökning som sätter fingret på regeringens ömma punkt, bilisterna är inte med på tåget. KAK-undersökningen ska få politikerna att lyssna på bilägarnas önskemål, särskilt nu under valrörelsen.

Inte minst husbilismen har drabbats hårt av bonus-malus och andra negativa beslut. Årets nyregistreringar har varit en dyster läsning, en tredjedel av antalet nyregistreringar i Sverige har försvunnit sedan 2021. En del förklaras av andra mer globala orsaker som den akuta bristen på basfordon efter det att Fiat begränsade leveranserna av Ducato vilket bodelstillverkarna kontrar med ett osedvanligt spännande modellutbud till 2023. Det blir fler modeller på Mercedes, Citroën och inte minst Ford. Så har hela fordonsbranschen drabbats hårt av halvledarbristen som även det begränsat möjligheten att färdigställa de efterfrågade modellerna som tillverkas i utbyggda eller nybyggda fabriker. Allt detta efter de problem som coronan ställde till med då fabriker stundtals fick stänga och mässor inte längre kunde genomföras. Som lök på laxen kom kriget i Ukraina och skapade problem med kabelhärvor och AdBlue. Inflationen gör att många priser rusar, inte minst bränslepriserna, medan fastighetspriserna sjunker i en tid av räntehöjningar och rädsla för ännu fler.

Politikernas roll har varit att skruva åt tumskruven ytterligare ett varv, koldioxidutsläppen ska ner vilket har fått elbilsförsäljningen (BEV) att skjuta i höjden om vi talar om vanliga personbilar. Den för ett decennium sedan så hyllade dieseldriften har blivit paria och ska inte få nyregistreras inom EU 2035. Problemet för husbilarna är att BEV ännu inte är något alternativ, de går inte att kombinera med körkortsregler och en realistisk lastvikt. Dessutom ska vägarna bli ännu sämre 2033 än de är idag, åtminstone i Sverige.

Tonläget i Sverige har skruvats upp efterhand men intresset för ett mobilt fritidsliv har inte brutits. De dryga 100 000 husbilisterna och 300 000 husvagnsägarna ger sig ut till ställplatser och campingar som aldrig förr. Därtill är vanlife-trenden starkare än någonsin. Nej, intresset för campinglivet är obrutet högt och lär så vara ytterligare många år, inget tyder på motsatsen. Körsträckorna ökar igen, de är nu ungefär det dubbla mot när de bottnade under coronans reserestriktioner. Ska man vara ärlig är knappast ens en dieselprishöjning på tio kronor litern någon katastrof, det ger en årlig driftskostnadsökning på cirka 5 000 kronor under en säsong för en genomsnittlig husbilist. Surt men inte oöverkomligt.

Branschens optimism är obrutet hög. Den stundade mässan i Tyskland, Caravan Salon, slår rekord. De fick boka ytterligare tre hallar för att få plats med de nu långt fler än 700 utställarna, den magiska gräns som aldrig tidigare passerats. Försök görs med batteridrift på de mindre husbilarna, de vi ofta kallar för campingbilar, och på de större prövas drift med bränsleceller. Det kommer sannolikt att visas upp en del överraskningar på den stundande mässan som rankas som den viktigaste för branschen i hela världen.

Husbilar har blivit allt snällare mot klimat och miljö. Det är bra men det är kontraproduktivt att straffbeskatta de nyaste och bästa.

Vi på Rolling Homes ville lyfta de politiska partiernas syn på frågor som rör det mobila livet, det gjorde vi tidigt och podd-avsnitten om de politiska partiernas trafikpolitik är värda att lyssna på. Nu lyfter KAK bilismens frågor och bilisterna håller inte med våra politiker enligt deras SKOP-undersökning.

Pratar du med dina politiker i någon valstuga, lät de veta att du tycker att campinglivet är värt att argumentera för. Hör de inget kan de säga att ingen protesterar och så är inte opinionsläget enligt KAK-SKOP. Lyssnar du på våra poddar pratar de sig varma för att bonus-malus på husbilar har slagit fel. Men inget händer. Någon som är förvånad?

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


54 − 49 =