Besöksnäringen i Östersund ökar igen

Annons:

Nu har den första preliminära gästnattsstatistiken kommit för juni och juli och Östersund kan glädjas åt några av de bästa sommarmånaderna någonsin.

SCB:s officiella gästnattstatistik visar att antalet kommersiella övernattningar har ökat med 55 procent i juni och 34 procent i juli jämfört med 2021. De når inte riktigt upp till rekordåret 2019 års siffror, men ser en stark återhämtning på den viktiga norska marknaden. Beläggningsgraden i juni låg på 66 procent och på 86,4 procent i juli.

– Otroligt skönt för besöksnäringen i Östersund, säger Mikael Jonsson, VD på Destination Östersund. Det har varit tuffa år men nu känns det som att vi åter är tillbaka i rätt spår och vi ser att de satsningar och kampanjer vi gjort ger resultat.

Joakim Ohlzon, platschef på Östersunds camping säger:

– Vi har haft den bästa sommaren hittills. Vi summerar just nu augusti men indikationen är att sommaren ligger som 2019 eller bättre. Norrmännen har återvänt och i juli stod de för 78 procent av beläggningen, vilket är exakt som innan pandemin. Våra norska gäster har uppskattat Östersund, trots det svala vädret men det vi ser är att infrastrukturen för laddning av elbilar i Östersund behöver ses över. Mer än varannan gäst hos oss har haft elbil och trycket på laddare har varit högt, både hos oss och nere på stan.

Gästnätter är en av indikatorerna på att sommaren varit bra och följs upp med närliggande branscher som restauranger, handel nu när besöksanläggningarna stänger för sommaren. Ett stort utbud av evenemang har lockat både invånare och tillresta besökare, trycket på beläggning har varit högt, logiintäkterna har ökat och även framåt så ser det positivt ut. Signaler från hotell och campingar är att den positiva utvecklingen fortsatt genom augusti. Hösten är full av evenemang och bokningarna ligger på en hög nivå.

– Alla våra besökare är viktiga, men vi gläds extra åt att våra norska besökare är tillbaka, berättar Elisabeth Richardsson marknadsansvarig på Destination Östersund. I april genomförde vi en imageundersökning i Tröndelag för att se hur intresset för Östersund såg ut efter pandemiåren. Det fanns signaler som tydde på att norrmännen ville återvända, så i kombination med Östersunds utbud och att vi jobbat på med riktade kampanjer för att väcka intresset igen så ser vi nu resultatet i form av en riktigt stark återhämtning.

Gästnattsfakta:

Juni
Totala antalet gästnätter i juni 40 765 = + 14 463 +55% jämfört med 2021
Norska gästnätter: 8 383 = +3075%
Gästnätter på hotell: 26 181 + 43%
Gästnätter på Vandrarhem/ Camping/Stugby: 14 584 gästnätter +81%
Fördelning mellan de olika boendetyperna: Hotell 64%, Vandrarhem/Camping/Stugby 36%

Juli
Totala antalet gästnätter 98 506 = + 34 % jämfört med föregående år
Norska gästnätter: 45 254 norska = +540%
Gästnätter på hotell: 49 242 = +13%
Gästnätter på Vandrarhem/Camping/Stugby 49 264 = +65 %
Fördelning mellan de olika boendetyperna: Hotell 50 %, Vandrarhem/Camping/Stugby 50%

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


72 + = 82