Bernkastel-Kues, Mosels mest fantastiska ort

Annons:

Mosel slingrar sig makligt fram mellan vinodlingarna på branterna där södersluttningarna slickar i sig solstrålarna som i kombination med den perfekta jordmånen gör dessa druvor till några av de bästa att göra vin av. Det där med att druvorna är bäst just här är förstås uppe till debatt så fort någon från ett annat vindistrikt är närvarande men att påstå att Mosel och vin är intimt förknippade är knappast någon överdrift.

Just här, i det som kallas Mittelmosel, har druvorna odlats sedan romarrikets tid eftersom de tyckte det var opraktiskt att frakta vin hela vägen från Italien och visst kan man förstå den synpunkten. Nu har området blivit hjärtat i ett av Tysklands mest välrenommerade vinregioner så det är inte förvånande att Mosels vinmuseum, Mosel-Weinmuseum, finns just här.

Mitt i detta vinparadis bor Bernkastel-Kues 8 000 invånare på ömse sidor om Mosel mitt i ett frosseri i korsvirkeshus trots att Tyskland verkligen inte lider någon brist på dessa. Fram till 1905 var staden formellt sett två men det som är mest utmärkande i dagens dubbelort är Bernkastels fantastiskt påkostade marknadsplats. För trots sammanslagningen är Kues Kues och Bernkastel något annat.

Den händigt stora stadskärnan i Bernkastel, som fick sina stadsrättigheter av kung Rudolf von Habsburg 1291, är en av de vackraste man kan hitta i Tyskland och definitivt om vi talar om Mosel. De välbevarade och ovanligt färgglada husens atmosfär närmast överfaller en och många stannar till vid spitzhäuschen, (det lilla spetsiga huset) vars bottenvåning byggdes 1416 och det är nog det enskilda hus som är mest omtalat. Som en uppochnedvänd pyramid balanserar den bredare övervåningen på en bottenvåning som inte är bredare än fönstret ner mot torget och allt avslutas med en tredje våning vars spetsiga tak gör hela bygget till något alldeles unikt.

Bärenbrunnen. Bildcred: Wikimedia / Dietmar Rabich

Att påstå att hela stadskärnan är fylld med brunnar är nog att ta i men det finns många och en av de mer omtalade är Bärenbrunnen, björnbrunnen, som symboliserar att Bernkastel betyder björnborgen. Den offentliga klassiska konsten accentuerar korsvirkeshusens charm och vattnets porlande har en dämpande effekt på folks ljudnivå. Det hela är mycket rogivande och lämpar sig inte för stress.

Marktplatz. Bildcred: Wikimedia / Avi1111

Vid stadens hjärta, marknadsplatsen, hittar man det vackra stadshuset som byggdes 1608. Här går man gärna in och njuter av något extra gott i rådhuskällaren, Rathauskeller, och förirrar sig in i tankar om hur många invånare som suttit och spisat här innan man själv fick möjlighet. Nej, det är inte turisterna jag i första hand tänker på utan jag skänker en tanke till de som skapat denna rogivande miljö vid St. Michaelsbrunnen. Förvisso finns det många charmiga orter i regionen och att göra besök i dessa som en semesteridé är något som kommer att ge dig minnen för livet. För det är inte alltid som de stora världskända städerna är de som lockar mest, mindre städer och orter har ofta en charm som visas upp i mer mänsklig skala. Städer där du slipper köer och trängsel. Där tempot är lite lugnare. Där du i lugn och ro kan utforska de lokala butikerna och restaurangerna.

Bildcred: Wikimedia / GFreihalter

Tornet i den vackra kyrkan, Pfarrkirche St Michael, från 1300-talet har även tjänat som utkiksplats för med rikedomen som läget vid Mosel skapade krävdes även att man kunde försvara sig. Men bara att gå in och njuta av den stilfulla arkitekturen i kyrkan ger ytterligare perspektiv på det liv invånarna här har haft under århundraden.

Utsikt mot Kues. Bildcred: Wikimedia / Dietmar Rabich

Det finns förstås en borg även här, Burgruine Landshut, som dock har karaktären av en ruin idag efter en brand 1692. Platsen för denna försvarsanläggning som valdes på 1200-talet är mycket strategisk och utsikten över både Mosel och sluttningarnas vinodlingar bedårande, den ger nog den absolut bästa möjligheten att se området i perspektiv. Vill man inte gå hela vägen upp tar man Burg Landshut-Express vilket är att rekommendera för alla som inte är toppatleter.

Bildcred: Wikimedia / Sb2s3

Trots att Bernkastel är den del av staden som lockar de flesta besökarna bör man inte missa att promenera runt i Kues. Är inte vädret perfekt kan jag rekommendera det intressanta museet St. Nikolaus Hospital som bara kan ses i en guidad rundvandring. Även platsen där kardinalen Nikolaus från Kues föddes kan vara intressant att se och här finns även ett rikt utbud av restauranger och caféer. Kues har genom århundraden lockat många vetenskapsmän som Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Giordano Bruno, Johannes Kepler samt Gottfried Leibniz och det finns förstås en del platser som framhäver deras verksamhet. För de som gillar att cykla ska man inte missa distriktet Andel som har en rad hälsobringande aktiviteter i ett orört skogslandskap.

Missa inte heller Zylinderhaus Museum für Oldtimer und Technik, ett Mekka för teknikintresserade och de har en rad fordon som inte finns på något annat museum. Utöver bilar och motorcyklar samt några campingfordon finns miljöer från framför allt 1930-talet, varför inte gå in i en butik från förr?

Men Mosel vore inte Mosel om det inte fanns vinfestivaler och räds man inte trängsel är Bernkastel-Kues rätt ställe att uppleva den på.

Just här i Bernkastel bjuds det till i överflöd och i varje hörn av staden är det uppträdanden och festligt värre då hela staden förvandlas till en stor folkfest. Om du inte redan vet det är det värt att nämna att Tyskland är folkfesternas land! Vem har inte hört talas om deras karnevaler som hålls varje vår?

Livet är för kort för att dricka dåligt vin har någon från Bernkastel sagt och att inte uppleva en riktig tysk vinfestival är en miss. Här i Bernkastel hittar du en av de allra bästa inbäddad i en miljö som är svårslagen.

Campingar och ställplatser finns i överflöd efter hela Mosel.

GPS: 49°55’07.1″N 7°03’60.0″E

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


8 + 2 =