Bara hallon på Hallongården i Trelleborg

Annons:

Den som specialiserar sig blir speciell. Ibland dessutom speciellt duktig inom sitt område. Visst låter det enkelt men kan en gårdsbutik bara sälja produkter från en enda råvara? Jo, åtminstone nästan, frestas man att säga, när det är hallon vi pratar om. En sak är säkert, det är lättare att bli känd som Hallongården än som gårdsbutiken. Och kända för sina hallon har de blivit.

På butikens hyllor finns gårdens färska bär så länge det är säsong, även om det alltid finns frysta Gourmethallon, och tidigt på våren är det sparris som gäller. Året runt finns givetvis deras prisbelönta mathantverk som Hallonsaft, SM-guldmedaljör 2009, och marmelader. Unika produkter som Hallonketchup, Hallonvinägrett, Rabarberchutney och Hallonthe liksom till julfavoriter som Hallonglögg och Julmarmelad är exempel på annat med hallonen i fokus.

40 ton per år skördar de. Det är väl ganska mycket? Bildcred: Wikimedia / Vassi

Under sommarsäsongen erbjuds självplock även av krusbär, jordgubbar, björnbär och vinbär och utöver det egna mathantverket finns utvalda guldkorn från andra småskaliga mathantverkare. Det finns även unika presenter och leksaker för den som vill köpa med sig något minne från gården.

För att spegla säsongen och för att kunna hålla gårdsbutik och Halloncafé öppna nästan året runt så serveras en uppskattad våffelbuffé under perioden februari till mars och man odlar sparris som är en av den svenska säsongens tidigaste primörer. Skördepremiären har varit så tidigt som 1 april men annars är det mer normalt strax efter månadsskiftet. Dessutom, när hallonsäsongen är över framåt oktober, tar stöpandet av ljus över, något som är  en gammal tradition på gårdarna.

Bildcred: FB Hallon

Företaget drivs med en genuin familjär känsla där kvalitét och äkthet är viktigt och det var en ära när Nobelkonditorn Daniel Roos valde hallon från just Hallongården till desserten på Nobelbanketten 2019. Gourmethallon från frysen ser ut som sommarens färska bär. Visst talar väl det om att Hallongården är något alldeles extra?

Verksamheten började med att familjen Biärsjö, som sjunde generation, tog över släktgården Bodarp 1999, en gård med anor från tidigt 1800-tal. Generationen före dem drev Hallongården som ett traditionellt lantbruk med grisavel men med nya ägare kom nya tider. De första hallonen planterades 2001 och grisarna fick flytta till grannbyn.

Våra hallon är hjärtat i gårdens verksamhet och har så varit från första början. Hallonen är vår röda tråd. Utifrån dem har Hallongården utvecklats till ett landsbygdsföretag som välkomnar runt 40 000 besökare om året, de flesta på sommaren. Vi odlar och säljer både färska och frysta hallon men vi förädlar också våra bär. Vi är stolta över vårt mathantverkssortiment som görs i små satser med traditionellt tillvägagångssätt för att bevara smak och skapa förstklassiga produkter. Hallon är en fantastisk råvara att arbeta med, mycket smak, vacker färg och en härlig syra.

Även om grisarna fick flytta finns det djur på gården, något som är uppskattat eftersom de gärna vill bli ompysslade även av främlingar, inte minst om främlingarna har barn. De värmländska hornförsedda skogsfåren, som tillhör gruppen Svenska Allmogefår, går oftast på bete nere vid dammarna och får varje vår små gulliga lamm. Med lite tur får man även klappa dessa men ingen skånsk gård är komplett utan gäss. I maj varje år flyttar de tre dagar gamla gässlingarna in. Då är de pyttesmå, gula bollar med näbb. De sköts som vilka spädbarn som helst så de får bästa tänkbara omvårdnad inne i stallet under värmelampan men efter ett par veckor syns de i hagen. När de fått fjädrar så får de gå ner till dammarna varje morgon. 

Enklast hittar man till Hallongården via E6 – skyltat från avfarten.
Tag av från E6:an vid Håslöv, avfart nummer 6. Sväng vänster, följ vägen genom Håslöv och vidare till nästa by Bodarp, ca 1,5 km, där ligger Hallongården.
GPS: 55.435703198764216, 13.067833387823361

ÖPPETTIDER:

(juni– september)

Gårdsbutik – alla dagar – kl. 11-18
Halloncafé  
– alla dagar – kl. 11-17
Självplockning – klicka här för aktuella öppettider

Midsommarafton, 25 juni, STÄNGT

Midsommardag, 26 juni, öppet som vanligt enligt tider ovan. 

(oktober – 23 december)
Gårdsbutik – tis-fre – kl. 11-18, lör-sön – kl. 11-17.
Halloncafé  med våffelbuffé  – tis-fre – kl. 11-17, lör-sön – kl. 11-16.

(februari – maj)
Gårdsbutik tis-sön – kl. 11-17
Halloncafé tis-sön kl. 11-161 maj – öppet som vanligt – Gårdsbutik kl. 11-17, Halloncafé kl. 11-16

Bildcred: Köket

Här är ett förslag på smaskig dessert gjord på, just det, hallon. Roy Fares från Köket står för receptet.

Den italienska glassdesserten Semifreddo är perfekt att göra om du vill ha en krämig glass utan att behöva använda glassmaskin. Här smaksätter Roy den med hallon och pistagenötter.

Gör så här

 1. Hallonkompott
  Lägg hallon, strösocker, glykos och citronsaft i en kastrull. Låt småkoka i 5 minuter.
 2. Mixa med en stavmixer eller mosa till hallonen med en handvisp, ställ åt sidan och låt svalna helt.
 3. Semifreddo
  Klä en avlång sockerkaksform med plastfolie, formen ska rymma ca 2 liter.
 4. Vispa grädden och ställ in i kylen.
 5. Separera äggulor och äggvitor.
 6. Vispa äggulorna med färskost och strösocker till en krämig konsistens. Blanda i hallonkompott. Vispa upp äggvitorna en separat bunke.
 7. Vänd först ner grädden i äggulorna och vänd därefter ner äggvitan. Häll smeten i en avlång sockerkaksform, strö över hallon och pistagenötter.
 8. Ställ formen i frysen 5-6 timmar.
 9. Ta fram ca 15 minuter före servering.

Hallonkompott

 • 300 g frysta hallon, tinade
 • 45 g strösocker [0,5 dl]
 • 50 g glykos
 • 1 citron

Semifreddo

 • 350 g vispgrädde [3 dl]
 • 150 g färskost
 • 90 g strösocker [1 dl]
 • 75 g äggula [5 st]
 • 60 g äggvita [2 st]
 • 10 g vaniljsocker
 • pistagenötter, hackade
 • 125 g färska hallon

Här är länk till deras video, 1-https://www.koket.se/semifreddo-med-hallon-och-pistage

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


22 − 16 =