Bara hälften vet vad de ska kolla vid bilköp

Annons:

Att provköra den bil man ska köpa är grundläggande vilket de flesta gör men knappt varannan vet vad de ska kolla efter. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Blocket Fordon.

Nio av tio svenskar, 90 procent, säger att de skulle provköra en begagnad bil innan köp och för ny bil är snittet strax lägre, 86 procent. Samtidigt vet bara knappt varannan, 46 procent, vad de ska kontrollera under provkörningen och det är oavsett om bilen är ny eller begagnad. Majoriteten av svenskarna, 79 procent, känner en oro för att den begagnade bilen de köper ska ha ett dolt fel och sex av tio, 62 procent, skulle vilja få hjälp med test och värdering när de köper en begagnad bil.

– Det är mycket att tänka på när man ska köpa en bil, oavsett om den är ny eller begagnad, och det kan vara svårt att komma ihåg allt när man väl är på plats för att provköra. Vi rekommenderar att komma förberedd, genom att i förväg lista vad som ska tittas på, läsa på om modellen och om den exempelvis har några vanliga fel. Om möjligheten finns kan det också kännas tryggt att ha gärna med en bilkunnig person vid provkörningstillfället, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket Fordon. 

Viktigt med nybesiktigad 

Inställningen till besiktning inför en bilaffär skiljer sig något mellan köpare och säljare. Majoriteten av svenskarna, 83 procent, anser att det är viktigt att den begagnade bilen de köper är nybesiktigad medan endast 57 procent av svenska bilägare svarar att de skulle se till att bilen de säljer faktiskt är nybesiktigad vid säljtillfället. Sju av tio, 72 procent, i undersökningen svarar att de föredrar att köpa med begagnatgaranti.

– Vi rekommenderar alltid en begagnatförsäkring vid en bilaffär via Blocket, eftersom det gör köpet tryggare för både säljare och köpare. Försäkringen ger skydd mot plötsliga fel på bilens viktigaste delar i 6 månader, vilket kan dämpa oron för dolda fel, avslutar Tero Marjamäki.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 3-4 april 2019  har sammanlagt 1203 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Att tänka på när du provkör en bil

 • Kontrollera alla reglage och att bilens tekniska funktioner fungerar såsom kupéfläkt/AC/ACC. Gå även igenom alla lampor och kontrollera så att inga varningslampor är tända under provkörningen.
 • Vid själva provkörningen, provkör utan att ha stereon igång och fläkten på hög nivå så du lättare kan höra missljud/ovanliga ljud från bilens viktiga komponenter som motorn, växellådan, fjädring eller hjulupphängningen. Provkör under en längre period så att motorn blir varm, och kör även på olika underlag och i olika hastigheter. Testa så att bilen inte drar åt något håll och att bromsarna tar ordentligt. Titta också efter eventuella läckage i motorutrymmet när bilen blivit varm. 
 • Kontrollera växellådan och se så att alla växlar går i smidigt. 
 • Kontrollera kopplingen så att den inte är sliten. Testa dragläget, gärna i en uppförsbacke. 
 • Är det en något äldre bil, kontrollera att det inte finns rost vid bland annat dörrkarmarna, hjulnaven och avgasröret. Var också uppmärksam på avgasröret när bilen varvas upp, ryker det mycket är det ett dåligt tecken.
 • Kontrollera att däcken har tillräckligt med mönsterdjup så att de inte behöver bytas omgående. Torrsprickor kan betyda att däcken är gamla och då kan de behöva bytas även om mönsterdjupet är tillräckligt.
 • På husbilar är det viktigt att kolla att det inte finns fukt i bodelen, sådana fel är dyra att åtgärda. Begär en fuktkontroll från en oberoende aktör som något av bilprovningsföretagen.
 • Kontrollera att gasolanläggningen är tät och att spis, kylskåp och värmepanna fungerar.
 • Kontrollera att vattenpump och varmvatten fungerar.
 • Tänk efter, ger bilen ett välskött intryck? En bil som inte hållits efter inuti har sällan skötts perfekt tekniskt.
 • Ser husbilen ut som den på bilden ska du nog titta på en annan. Lita inte på säljarens ord, bilda dig en egen uppfattning och låt dig inte stressas.

Bildcred: Pixels

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

 1. Fällorna vid köp av begagnad husbil – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 13 = 18