Bara en barnstol får högsta betyg hos ADAC

Annons:

En bilbarnstol sticker ut säkerhetsmässigt och får det högsta betyget som tyska ADAC någonsin delat ut i deras nya test. Att den dessutom ger lika bra skydd både framåt- och bakåtvänd bör ses som en klar fördel i en husbil. Modellen heter Cybex Anoris T i-Size och monteras på sedvanligt sätt med Isofix och stödben.

Detta framkommer efter det att ADAC har testat 30 bilbarnstolar och konstaterar samtidigt som Cybex Anoris T i-Size med inbyggd krockkudde blir ensam om toppbetyget att det finns fyra dåliga.

De testade bilbarnstolarna har bedömts efter säkerhet, funktion, ergonomi och materialval. Av dessa ansågs fyra inte hålla måttet, sex modeller ansågs vara ”tillfredsställande”, 19 fick betyget ”bra” men bara en bilbarnstol fick toppbetyget ”mycket bra”. 

Det som gör att den blir den bästa ADAC någonsin testat är att den har en inbyggd krockkudde för hela kroppen som löstes ut 25 millisekunder efter frontalkollisionen. Testresultatet visar på låg eller mycket låg risk för skador men löses inte ut vid sidokrocktestet. Det anses inte nödvändigt eftersom stolens sidostöd ger tillräckligt skydd.

Cybex-stolen är konstruerad för barn som är 76–115 centimeter långa, från tidigast 15 månader med en maxvikt på 21 kilo.

När det gäller barnstolens placering i husbilar har andra tester visat på bristande säkerhet i baksätet. Ofta byggs dessa med en trästomme och den har kollapsat vid större påfrestningar. Att bordet bör, ska, tas bort under körning om man har passagerare i bak är välkänt. Likaså ska man säkra alla lösa föremål så att inte dessa kan kastas runt i bilen vid en krock eller hastig inbromsning. Ser man på säkerheten i ett generellt perspektiv är plåtisar bäst där Volkswagen har fått toppbetyg. Detta är logiskt eftersom hela karossen är byggd av chassitillverkaren till skillnad mot delintegrerade vars förarhytt är från chassitillverkaren medan de helintegrerade även har förarhytten tillverkad av bodelsfabrikanten. När Trafikverket testade dessa två typer av husbilar fick den dåliga säkerheten i den helintegrerade regeringen att tillsätta en utredning om säkerheten i husbilar. Ytterst få personer omkommer i olyckor där husbilar är inblandade.

Läs hela ADAC:s test här.

I Sverige finns barnstolen att köpa bland annat här där prisnivån är cirka 8 500 kronor.

Lyssna på vår intervju med Trafikverkets trafiksäkerhetsexpert Matteo Rizzi så får du mer information om husbilarnas krocksäkerhet.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


12 + = 22