Äskhults by, en unik kulturmiljö med riksintresse

Annons:

Den ligger närmare än du tror. Tiden då folk trodde att älvor och vättar gömde sig i dimman. När de små gårdarna stod tätt tillsammans och ett klingande barnskratt kunde färdas en kilometer genom luften utan att stöta på något annat än fågelsång. Sjön blänkte likt en silverspegel i solskenet och bortom de steniga beteshagarna tog skogen vid, grön, vild och fylld av mystik.

Bildcred: Wikimedia / Bilsenbatten

Så inleder Äskhults by som ligger i närheten av Kungsbacka texten på sin hemsida om miljön man möts av vid ett besök i denna historiska by där gårdarna inte flyttades vid storskiftet 1825 och laga skiftet 1864 vilket är unikt. Men Äskhults by som i slutet av 1800-talet hyste cirka 35 invånare är även på andra sätt ett unikt besöksmål och du bjuds på en fantastisk miljö där fridfullt är ett av ledorden. Här känns det som tiden har stannat.

Efter det du parkerat leder en oändligt vacker fägata fram till byn, bara det blir en tidsresa, och byns rötter får sökas i 1600- och 1700-talen, långt innan tiden med falu rödfärg. De nu skimrande silvergrå torpen Göttas, Jönsas, Bengts och Derras ligger unikt nog på sina ursprungliga platser, trots att det drogs nya markgränser vid storskiftet 1825, samlade i en klunga runt det lilla bytorget där det inte finns mycket som påminner om vår egen tid. De sista som bodde här flyttade 1964.

Bildcred: Wikimedia / Mattias Blomgren

Fortfarande finns den stenlagda gårdplanen kvar och i hagarna betar djur av gamla lantraser. I byns kålgård kan man se sådant som odlades förr och vill man förkovra sig i dåtida odlingsteknik visar bonden upp sina talanger.

Bildcred: Flickr / Göran Höglund

Att bara uppleva denna unika kulturmiljö är intressant nog men du ska ta dig tid att gå åtminstone någon av de fyra olika kulturstigarna i det vackra landskapet runt byn. Till din hjälp finns en självguidande broschyr där du lär dig mer om odlingen, återskapandet av markerna och en del fynd som gjorts men mer informativt är förstås en guidad tur.

Bildcred: Flickr / Göran Höglund

Då kan du lära dig mer om bybefolkningens levnadsöden men även om det pågående restaureringsprojektet för att återskapa ett landskap kring en ålderdomlig by som är unik och oerhört intressant.

Bildcred: Flickr / Göran Höglund

Byn är så speciell att den sedan 1981 har varit byggnadsminne och sedan 2004 även är kategoriserad som riksintresse för kulturmiljövård. Eftersom byns marker klassats som naturreservat brukas dessa på ålderdomligt vis för att helheten ska bevaras.

Bildcred: Flickr / Göran Höglund

Det finns en kaffestuga där det serveras nybakat kaffebröd och smörgåsar baserade på gamla recept från trakten.

Utöver de tidstypiskt klädda guiderna som berättar om byns historia finns byns eget bygdespel “Tre avsked” som ger en bild av dess historia genom autentiska händelser hämtade från byn. Vill man vara med om ett genuint midsommarfirande kan man bege sig hit och det ordnas även kulturvandringar och skördefest.

Bildcred: Flickr / Göran Höglund

Äskhults by är sedan 2004 ett av länets tre kulturreservat. Västkuststtifelsen äger och förvaltar byn och personalen sköter markerna med, till största delen, traditionella metoder.

Länsstyrelsen ansvarar för skötselplanen och finansierar också stora delar av det omfattande restaurerings- och förvaltningsarbetet i markerna.

Här hittar du byns hemsida.

GPS: N57°25’22”, E12°17’27”

Bildcred huvudbild: Wikimedia / L.G.foto

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


98 − = 96