Året har inletts med sjunkande nyregistreringar

Annons:

Konsumenternas oro för det privatekonomiska konsumtionsutrymmet påverkar just nu nyregistreringen av både husvagnar och husbilar skriver Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund om registreringssiffrorna för april men det är giltigt för hela 2023. Statistikföretaget Vroom gör motsvarande bedömning även för vanliga personbilar som för privatmarknaden har gått ner 32 procent i jämförelse med fjolåret, alltså mer än för husbilar. För husbilar under april redovisar Vroom en nedgång med 21 procent och för året med 20 procent, i antal redovisar de 754.

– Rapporterna vi får från våra återförsäljare säger att det är stort intresse och många kunder tittar på våra produkter, men att många just nu avvaktar investeringar i nya fordon, säger Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Inflationen ger avtryck även på fritidsfordon, konsumtionsutrymmet minskar för de flesta och många nöjer sig med det fordon de har och investerar hellre sina pengar i utrustning och resor. Dessutom är fastighetsmarknaden orolig och färre belånar sina hem för att investera i ett nytt fritidsfordon.

– Det finns en allmän oro för ytterligare räntehöjningar, höjda energipriser, svag krona och höjda kostnader som påverkar konsumenterna, fortsätter Per Nilsson på HRF.

– Vi märker också av fortsatta leveransförseningar på husbilar då logistikkedjorna av komponenter ännu inte helt återhämtat sig efter pandemin, avslutar Per Nilsson HRF:s pressmeddelande.

Husvagnsregistreringar för april 2023 (HRF)

Under april månad 2023 registrerades 325 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 569.) Hittills under 2023 betyder det 608 registrerade husvagnar mot 1 051 under samma period 2022. I procent innebär detta en minskning med 42,15 %.

Husbilsregistreringar för april 2023 (HRF)

April månads registreringar visar 374, medan det i april föregående år registrerades 513 husbilar. Hittills under kalenderåret 2023 har det totalt registrerats 793 husbilar, medan det under motsvarande period 2022 registrerades 1 116. I procent innebär detta en minskning med 28,94 % för år 2023.

Utvecklingen av kronkursen den senaste tolvmånadersperioden talar sitt tydliga språk, den 17 maj 2022 var den 10:46, nu är den 11:32. Det är inte riktigt tio procent men inte långt ifrån. Självklart driver kronförsvagningen upp priset utöver dyrare komponenter hos tillverkarna.

Bildcred huvudbild: HRF

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


69 − = 59