App om tåg vid korsning på gång

Annons:

Trafikverket ska skapa en app för att varna bilister om annalkande tåg vid obevakade korsningar mellan väg och järnväg. Med ett pling ska man uppmärksammas på att ett tåg strax kommer att passera. Varningen ska kunna ges både i mobiltelefonen och i bilens navigator.

Prototypen som företaget Digital Tvilling AB tagit fram demonstrerades den 19 maj i Linköping.

Passagerna vid de cirka 3 500 korsningarna är farliga och årligen omkommer runt 20 personer, det är var tionde omkommen i vägrelaterade olyckor. Förhoppningen med denna app som ger en varningssignal när ett tåg närmar sig åtminstone till viss del ska reducera olyckorna även om det sedan lång tid funnits en vision om att samtliga obevakade järnvägskorsningar ska byggas bort.

– Tekniken är beprövad, det nya är att den används för att varna vägtrafikanter för ankommande tåg vid oskyddade plankorsningar, förklarar Torbjörn Biding, utredare, Trafikverket. I praktiken fungerar det som geostaket och är baserat på GPS och skyddszoner. Systemet är helt fristående, det vill säga inte hopkopplat med järnvägens slutna system. Projektet är en tvåstegsraket, den tekniska funktionen är det första steget, det andra steget som vi upphandlat är en affärsmodell, ett upplägg som marknaden ska kunna använda för att driva det här vidare när projektet avslutas. 

Bildcred: Wikimedia / Bengt Oberger

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 20 = 30