Annecy, Alpernas Venedig

Annons:

Inget land är så intimt förknippat med romantik som Frankrike. Plussar man på Venedigs speciella atmosfär med kanalerna och Alpernas skönhet får man Annecy, en av Frankrikes vackraste städer som dryper av medeltida charm. Den är som gjord för att promenera i, gärna hand i hand med sin partner över Pont des Amours, älskarens bro, medan man långsamt njuter av den fantastiska arkitekturen. Här, i synnerhet här, är romantiken livsnerven.

Medan vi strosar runt i den bilfria gamla stadskärnan och njuter av kanalernas charm vid de färgstarka husen från någon av de otaliga broarna hörs sorlet från alla besökarna på caféerna. Klirret från glas och porslin paras med några glada skratt och dofterna från kaffe och mat.

Just här är vi omgivna av de överdådiga bergsmassiven Bauges och Bornes men landskapet växlar mellan slätter och skogklädda kullar, barrträd och så sjön som kantas av en extraordinär natur. Det är i detta storslagna landskap som staden sträcker ut sig.

Vi är i den omtalat vackra regionen Rhône-Alpes fylld av slott och katedraler och mjukt böjd arkitektur inte långt från Europas högsta berg, välkända Mont Blanc. Här njuter vi av klar luft och fantastiska scenerier. I folkmedvetandet är regionen kanske inte lika känd som Provence men varför begränsas av det. Hela södra Frankrike är som ett vykort. Annecy är dock inte som regionen i övrigt fyllt med monumentala byggnader även om man kan njuta av det kejserliga palatset och den barocka katedralen Saint-Pierre och då särskilt vid fontänen Saint Jean. Man bör nog ändå nämna Palais de l’Ile, palatset på ön, som kan härledas till 1100-talet och tjänat både som privatbostad, fängelse och domstol. Nog finns det platser som höjer sig över mängden men som med många medeltida städer är det den harmoniska helheten som är så speciell och att ingen stad är den andra lik. Ändå kan inte många mäta sig med den charm som det alltid närvarande vattnet ger här i Annecy.

Annecy är den tidigare huvudstaden i hertigdömet Genève, på franska får förstås namnet Duché du Genevois en mer romantisk klang. Hertigdömet Savoyen blev en del av Frankrike 1860 men innan dess hade Savoyen under olika perioder styrts av grevarna av Genève samt kungarna i Sardinien och Frankrike så vi förirrar oss inte vidare i historian som är oerhört komplex i den här delen av Europa. Vi nöjer oss med att konstatera att dåtidens härskare skapade denna pärla till stad som bevarats för oss att avnjutas. Som en historians efterrätt med fransk finess.


Visst har staden som idag hyser runt 20 000 invånare utvecklats en hel del sedan dess men det är dess gamla stadskärna som drar blickarna till sig men utöver det lockar sjön med samma namn och sitt kristallklara vatten till en båttur. Allt började vid Annecysjöns strand då staden låg på toppen av en liten höjd öster om dagens historiska stad men 1107 började staden växa vid foten av slottet, på vardera sidan av floden Thiou som rinner tvärs genom den gamla staden och gav effektiva transporter men även dess charm. Få andra städer har byggt sina hus så nära vattnet och flodbanken har med tiden förvandlats till kanaler, det är därför inte att undra på att många kallar Annecy för Alpernas Venedig.

Men vattnet i floden gav även kraft till stadens textilindustrier som sakta växte fram och producerade vackra tyger i silke. Idag är det en etablerad del av stadens kultur och du hittar fantastiska tyger i stadens souvenirbutiker som ofta gömmer sig i de många spännande gränder och valv som finns överallt. Här finns ofta även stadens gallerier som för vidare stadens konstnärliga ådra. Men man bör absolut ändå inte missa att hyra en pedalbåt och njuta av staden från sjön.

Bara dryga milen bort finns besöksvärda Chateau de Montrottier som nu är ett museum för historiska vapen, porslin och gobelänger. Här vandrar man gärna runt i den vackra slottsträdgården med en fantastisk utsikt över Gorge du Fier. Har du missat vad Gorge du fier är så räknas dalen som en av Alpernas äldsta turistmål känt för sina branta klippväggar och vackra dalgång. Här finns otaliga möjligheter till spännande upplevelser oavsett om män älskar äventyr eller romantiska promenader.

GPS: 45°55’06.9″N 6°08’35.6″E

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 3 = 3