
Flera alkoholmätare på svenska marknaden ger risk för rattfylla. De uppvisar felaktiga resultat som inte återger den korrekta promillehalten. Det visar Testfaktas test, där hälften av alkoholmätarna visade sig opålitliga.
– Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promillehalt, säger Tomas Jonsson som är vd på MHF Test Lab.
En av dessa defekta alkoholmätare är Sencor, som tills nyligen såldes via Elgigantens hemsida. Det stora problemet med Sencor är att mätaren redan från fabriken är felkalibrerad och att det inte finns någon möjlighet eller information kring kalibrering i ett senare skede. Konsumenten är alltså garanterad ett felaktigt resultat. När Testfakta kontaktade Elgiganten med upptäckten dröjde det enbart 37 minuter tills de återkom med besked:
– Vi har nu stoppat försäljningen på den, svarade Sayna Oveisikian, kommunikationsansvarig på Elgiganten.
Efter de usla testresultaten säljs alltså inte längre Secor på Elgigantens digitala marknadsplats. Överraskande nog fick flera andra alkoholmätare ännu sämre resultat. Som exempel hamnade Alkoholtester HB-603 på en av bottenplaceringarna. Den uppmätte 0.0 promille vid simulerade blåsningar på 0.2 promille. När testet simulerade blåsningar med en promillehalt över gränsen för grovt rattfylleri visade den i stället ett värde under gränsen för vanligt rattfylleri. Denna och de andra med bottenplaceringar har så osäkra mätvärden att det finns en uppenbar risk för rattfylla.
– Vi rekommenderar att man lämnar in alkoholmätaren för kalibrering en gång om året. Annars är risken stor för felaktiga mätvärden, säger Tomas Jonsson på MHF Test Lab.
Andra mätare som gjorde riktigt bra ifrån sig. Testvinnaren Dräger 4 000 visade nästan exakta värden. När maskinen blåste ut simulerad andningsluft på 0,2 promille visade vinnaren 0,21 promille. Tre andra alkoholmätare – Alcosense Pro, Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000 – fungerar i praktiken lika bra som vinnaren.
Tips när du köper och använder en alkoholmätare
- Köp en alkoholmätare som är märkt med branschstandarden SS-EN 16280. Då är chansen större att du får en bra mätare.
- Se till att du köper en mätare där det ingår en första kalibrering så att du vet att den är rätt inställd när du börjar använda den. Mätaren bör också själv indikera när det är dags att kalibrera om den.
- Använd aldrig mätaren som partypryl. Utsätter du den för starka alkoholblås kan den få överslag och börja mäta fel. Man ska vänta minst femton minuter från det att man druckit alkohol till dess att man blåser i den
- Tänk på att det kan ta upp till en timme innan öl och vin går ut i blodet. Mäter du efter bara 20 minuter kanske mätaren visar på noll fast du egentligen ligger över gränsen.
Bakgrund
Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF:s testlaboratorium har på Testfaktas uppdrag testat 10 alkoholmätare inköpta i butiker och webbutiker. Ett representativt urval av produkter har inhandlats under maj 2022.
Alla tester har utförts av MHF:s testlaboratorium, med hjälp av en kalibrerad testmaskin som simulerat utandningsluft.
Bli först med att kommentera