Åland firar hundra med pompa och ståt

Annons:

Det blir en fest utan like på Åland när det fyra dagar långa hundraårsjubileet firas med början den 9 juni! Det är då firandet når sin kulmen och det är samtidigt avslutningen på en årslång kampanj om Åland som turistdestination. Visste du att Åland består av 6 757 öar med en sammanlagd yta motsvarande ungefär halva Gotlands?

Hela det åländska samhället deltar i firandet med jubileumsaktiviteter av alla slag. Musik och kultur i olika genrer och former, litteratur, föreläsningar, seminarier, middagar och kalas men inte minst besöksvärda platser som exempelvis Bomarsund där ett nytt besökscentrum invigs och inte heller bör man missa den stora 1500-talsborgen Kastelholms slott som Gustav Vasa lät bygga i en tid då Åland låg mitt i Sverige.

Ålands extra högtidliga självstyrelsedag firas på torget i Mariehamn den 9 juni. För första gången någonsin hörs den åländska fanfaren till ära av Åland 100, en ny version av Ålänningens sång och ett smakprov av musikalen Ålandskungen.

Det bjuds såklart också på Århundradets Åländska Maträtt – Ålandspannkakan och Lagtinget har sitt traditionsenliga uppvaktande vid Julius Sundbloms staty. Jubileumsåret till ära blir det högtidligt besök av Republikens president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin, Sveriges Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Som du säkert förstår kommer det att bli ett minne för livet.

Firandet i all ära men Åland har faktiskt mer att erbjuda än de flesta tror. Här finns hela åttio mil väg som tar dig runt bland kobbar och skär för naturupplevelserna är turismens essens i denna övärld.

Åland beskriver sig ha ett egensinne som kommer av den mycket speciella skärgårdsnatur som erbjuds. Här paddlar man i vikarna eller passar på att svalka sig vid klipporna. Men det finns även mer barnvänliga sandstränder som den i Degersand eller Bamböleviken med hopptorn. Gillar du bastubad är en flytande bastubåt något extra som du hittar vid Sandösunds camping eller vid Långvikens stugor.

Vill du uppleva matkulturen finns många platser att välja bland men en av de mer speciella är Västerro som är som ett litet paradis invid en havsvik på Herrön nära Ålands sydligaste punkt (sydöst om Mariehamn). Det drivs av en kreativ fiskare och mathantverkare som serverar fisk på ett sätt som du aldrig tidigare har smakat den. Här kan nästan vad som helst smaksättas med glöd och träspån.

De ordnar även gårdsbesök då de serverar smakprover från gårdens rökeri, vandrar i vingården, berättar om småskaligt fiske på Åland nere vid stranden och tar sedan gemensamt kaffe med dopp. I växthuset finns även ett sortiment av gårdens rökta, kryddade salter, samt andra lokala produkter till försäljning. Det krävs dock minimiantal så gårdsvisningarna är inte alltid tillgängliga.

Ett annat trevligt utflyktsmål är Ålands motsvarighet till Skansen, Jan Karlsgården. Utomhusmuseet visar upp livet på Åland som det tedde sig i slutet på 1800-talet. Byggnaderna från olika platser på Åland flyttades hit på 1930-talet och det ordnas en rad aktiviteter oberoende av årstid och som kuriosa kan nämnas att Ålands största julmarknad hålls här.

Lite speciellt är att den stora postvägen mellan Stockholm och Åbo, vidare till St Petersburg och till Baltikum gick över Åland. Det var en viktig led för att hålla ihop Sverige under stormaktstiden och längs leden fördes post sedan 1630-talet. Den post som skickades från Stockholm roddes från Grisslehamn över Ålands hav till Eckerö varifrån den fortsatte genom socknarna på fasta Åland till trakten av Bomarsund. Härifrån fortsatte postvägen till Vårdö, Kumlinge och Brändö, och sedan vidare till Tövsala och Åbo. Utöver att det var en viktig kommunikationsväg för post var det även en vanlig resväg ända till första världskriget.

Åland har mycket att erbjuda och att besöka det under jubileet blir något extra!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


45 − 40 =