Aktivister som skapade långa köer dömda

Annons:

De tolv klimataktivister från Återställ våtmarker, Extinction Rebellion och Klimatalliansen som blockerade trafiken på E4 vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna den 29 augusti i år i morgonrusningen och med detta skapades milslånga köer vilket bland annat hindrade en ambulans under utryckning har dömts av Tingsrätten i Solna till villkorliga domar, dagsböter och skyddstillsyn. Detta trots att sabotaget enligt domstolens egen bedömning har ett samlat straffvärde på fyra månaders fängelse.

Kammaråklagare Marina Ivic bedömer kostnaden för sabotaget till 2,5 miljoner.

Motsvarande sabotage har sedan dess genomförts på fler platser och ett vanligt förfarande är att aktivisterna limmar fast sig på vägbanan. Brottet innebar enligt tingsrättens pressmeddelande att den allmänna samfärdseln allvarligt stördes och hindrades och varken straffrättslig nöd eller den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten medför att de kan gå fria från ansvar. De döms därför alla för sabotage för att åtgärden innebar att den allmänna samfärdseln allvarligt stördes och hindrades.

Eftersom de inte åtlydde polisens befallning att lämna körbanan döms de också för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Nio av de åtalade döms till villkorlig dom, varav två får dagsböter och tre döms till skyddstillsyn.

Ytterligare två domar har fällts under senare tid vid liknande aktioner medan Amnesty uttryckt oro över att aktivisterna fälls.

Bildcred: Polisen

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 7 = 3