Adolfström, där vägen börjar

Annons:

Här tar vägen slut. Eller nej. Inte om du frågar de som bor i Adolfström. För dem börjar vägen här.

I bakgrunden reser sig de snöklädda fjällen, nedanför rinner Laisaälven upp och vyn ramas in med en natur i härliga färger. Vi befinner oss i Adolfström vid sjön Yraft. Här härskar lugnet men även en by med ovanlig livskraft. Det här är en pärla för naturupplevelser och fiske. Ett Lappländskt Shangri-la.

Här har det brutits silver men då får vi förflytta oss tillbaka till 1700-talet. Faktum är att Nasafjälls silwerverk grundades en julafton, den 1769. Då bestämde sig lagmannen i Lappland, Lars Qvist, för att grunda bolaget. Byn kom att hysa 58 personer, utöver hyttmästaren även bokhållare och predikant. Och så de som upprätthåll själva produktionen förstås. Men någon succé blev det aldrig, brytningen gav inte intäkter nog för att få lönsamhet och efter det det att hyttområdet brann 1821 upphörde verksamheten. Men än går det att hitta spår efter den perioden men det är nog inte därför man åker hit.

Nej, idag är det snarare naturen som lockar. Och de entreprenörer som håller liv i byn. Här finns campinghandelsbod med såväl kaffeservering som nyttovaror. Nöjer man sig inte med det finns där saker för den nostalgiskt intresserade. Så finns förstås det som behövs för naturupplevelser. Kanoter exempelvis. Vill man ut och jaga arrangeras jaktutflykter.

Handelsboden är ett populärt utflyktsmål och den har fått besök av BMW:s motorcykelklubb då de hade årsträff i Arjeplog.

Adolfströms camping är också aktiv och erbjuder platser för husbilar och husvagnar. Där kan man hyra båtar och när snön fallit skotrar. I byn finns även en bensinmack, glesbygden till trots.

Att byns invånare är aktiva märks på mängden företag. Här finns även Fjällflygarna och Johanssons fjällstugor.

De fyra helikoptrarna flyger turister för en oförglömning tur upp i fjällterrängen även om de även utför nyttoflygningar åt rennäringen, kraftbolagen och länsstyrelsen i Norrbotten.

Mitt i Laisälvens delta finns Bäverholmens värdshus som nås genom att vandra på Kungsleden eller om man trivs bättre med en båttur från Adolfströms brygga. Där kan man njuta av lokala delikatesser som älg och röding på menyn.

Men naturen är det som lockar många. Vi befinner oss i i Semisjaur-Njarg sameby, i lågfjällsområdet Pieljekaise nationalpark som ligger mellan Jäckvik och Adolfström. Nationalparken, som är rik på småsjöar, björkskogar, hedar och örtrika ängar, har fått sitt namn efter den högsta toppen på 1 138 meter och korsas av Kungsleden.

Till de många fjällsjöarna går det att lösa fiskekort, kanske för att få en öring eller röding. Och vill man slippa vandra till dessa så kan man ju ta helikoptern men det finns även kombinerade turer med flyg upp till det 1 092 meter höga fjället Tjäksa, varifrån man vandrar till Bäverholmen för att äta en god måltid. Som avslutning ingår en båtfärd genom deltat ut i Yraft till bryggan i Adolfström.

Visst låter det som en äkta pärla i fjällvärden?

Var?

E-4an upp till Skellefteå. Ta Silvervägen till vänster upp mot Arjeplog. Passera Arjeplog mot Bodö och efter 26 km ta vänster mot Laisvall. Från Laisvall åk västerut mot Adolfström. I Adolfström vänder du bilen. Då börjar vägen här.

GPS: 66°16’40.2″N 16°39’30.0″E

Bildcred: Wikimedia / Jan Norrman / Kulturmiljöbild, Riksantikvarieämbetet

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 37 = 46