Action Mobil Atacama 4000 händig husbil för riktig off-road

Annons:

På kort tid har nu ytterligare en kompakt husbil för riktiga äventyrsresor presenterats. Den är nog inte ett förstahandsval för de flesta men ändå en intressant husbil att känna till. Action Mobil som byggs på fyrhjulsdrivna Mercedes-Benz Unimog är bara 6,66 meter lång och behöver inga vägar för att ta sig fram. Hjulbasen är 3,85 meter och totalvikten 10,3 ton så lastvikten är rejäla 2,5 ton, nog för en tur dit ingenting finns att komplettera med.

De kompakta måtten till trots är inte de här bilarna några look-alike utan Action Mobil-serien utmärks av att de är robusta och har bekväm och genomtänkt bodel. MAN-versionen Atacama 6300 gjorde till exempel sin första provtur genom den namibiska öknen vars tuffa miljö givit upphov till namn som skeleton coast, skelettkusten, eftersom nästan inget kan överleva där. Sossusvlei är en annan del av denna öken som är mer än 30 mil lång och 14 mil bred utan annat än sanddyner, bland dessa den världsberömda Dune 45 som äventyrslystna skulle älska. Sossusvlei betyder “platsen där det inte finns någonting”.

Modellen som nu lanserats, 4000, är den minsta husbilen i Atacama-familjen som tillverkas av den österrikiska terrängfordonsspecialisten. Detta gör den inte mycket större än en husbil med badrum men har visat sig extremt pålitlig på vilket underlag som helst tack vare portalaxlar, ett CTIS-däcktryckskontrollsystem och differentialspärrar på båda axlarna. Dessutom är fordonsramen extremt robust eftersom den är helsvetsad med insvetsade rörformiga tvärbalkar.

Den har en fyrcylindrig motor med en effekt på 231 hästkrafter vilket inte räcker för att göra den till någon snabb husbil. Den blygsamma toppfarten på 89 km/t är ändå tillräckligt för användningsområdet, ingen kör snabbare än så i riktig terräng. Där är andra egenskaper viktigare som att tekniklösningarna är robusta och extremt lätta att underhålla, vilket är särskilt användbart när det inte finns någon serviceverkstad i närheten. Som i öknen där det inte finns någonting.

För att få stopp på terrängbilen har bromssystemet terräng-ABS som stöds av automatisk bromskraftskontroll ALB, som även beräknar laststatus, och modellen har skivbromsar på alla fyra hjulen. Som förarhjälp finns en backkamera vars bild visas på en 7-tumsskärm i förarhytten.

Den fyra meter långa, 2,35 breda och 3,40 höga bodelen är tänkt för två personer. Planlösningen är funktionell med en tvärplacerad säng I bak som kan dras ut över sittgruppen när man vill göra om sängen till en dubbelbädd. Dinetten fungerar som ett vardagsrum med en 32-tums TV och ett bord som matplats.

Framför det finns ett modernt designat kök på förarsidan. De viktigaste köksmaskinerna är Action Mobil-tillverkade 175-liters kyl och 60-liters lådfrys samt en induktionshäll från Miele. För den kaffesugne finns även en kaffemaskin. För strömförsörjningen står ett 300 Ah litiumbatteri kopplat till ett 4×120 watt solpanelssystem. En varmvattenberedare med golvvärme säkerställer komfort även under iskalla nätter.

Badrummet är placerat i anslutning till förarhytten och fungerar utmärkt som ett smutslås. Om du tar dig in till sittgruppen från förarhytten genom luckan kan du tvätta dig ren från lera och smuts i badrummet innan du går vidare. Ingen som inte kört i en öken kan föreställa sig hur mycket stendamm som annars sprider sig till soffor och säng.

Därför är duschen separerad från toaletten som är av kassettyp med en kapacitet på 17 liter medan spillvattentanken rymmer 55. Färskvattentanken rymmer 200 liter och har Seagull X2B desinfektionssystem för dricksvattnet.

Pris får man på begäran.

Kolla in deras video på modellen!

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 4 = 1