
Alla kylskåp är inte likadana, .det finns de som fungerar med kompressorteknik, det normala för de kylskåp vi har hemma, och andra som arbetar efter absorbatorprincipen. Båda systemen har sina fördelar och nackdelar.
Vissa tillverkare ger dig möjlighet att välja mellan de två typerna av kylskåp, vilket ska man i så fall ta? Köper du ett begagnat fordon får du ta vad som bjuds men behöver man byta ut kylskåpet kan det finnas anledning att känna till skillnaderna.
En av de största fördelarna med absorbtionskylskåpen är att de kan drivas med 12 volt, 230 volt samt med gasol. Fricampar du är det här ett stort plus. Moderna absorbtionskylskåp har oftast en automatisk styrning som kallas AES eller SES. Regulatorn väljer då automatiskt 12-voltsläge under körning, 230 volt om den är inkopplad och i övrigt gasoldrift. Dessutom arbetar absorbtionskylskåp tystare vilket är ytterligare ett plus med denna teknik.
En nackdel med absorbtionsskylskåpen är att kylkapaciteten är starkt beroende av utetemperaturen. I sommarvärme över 35°C och i synnerhet om du parkerat så att solen ligger på den sida där kylskåpet finns kan det hända att kylskåpet inte klarar att hålla kylan. Gasolbrännaren behöver också göras ren ibland, annars kan kylskåpet sluta fungera i gasolläge medan det fungerar på el.
Man måste även tänka på att fordonet står plant, om det så bara lutar några enstaka grader påverkas funktionen, något som får många att tro att det är något fel på kylskåpet. En annan nackdel är den nödvändiga ventilations- och frånluftskanalen på baksidan inte bara tar plats utan även resulterar i två synliga ventilationsgaller. Gasolanslutningen gör också installationen mer komplex och utgör en brandrisk som alltför sällan inspekteras. Har du någonsin dragit ut kylskåpet och kollat gasolslangarna där?
Kompressorkylskåp är i stort sett opåverkade av utomhustemperaturen eller lutningen på ett tillförlitligt sätt. Eftersom kompressoranordningar dessutom bara kräver litet ventilationsutrymme på baksidan ger sådana kylskåp större inre volym vid samma yttermått vilket förstås är en fördel när plats är en bristvara. Dessutom behöver kompressorkylskåpet inte stå vid en yttervägg vilket ger fler inredningsalternativ.
Till nackdelarna hör att kompressorer har en högre bullernivå men även vibrerar mer. Vissa kompressorkylskåp har därför ett speciellt nattläge där bullret reduceras men även kylförmågan. Fricampar man ofta måste man tänka på att de inte kan drivas med gasol, bara med el. Med ström på campingplatsen är detta inga problem, men bodelsbatteriet belastas mer än om du väljer ett absorbtionskylskåp. Den kombinationen, fricamping och kompressionskylskåp, kräver därför oftast solpaneler om man inte ska tömma bodelsbatteriet för snabbt. Men eftersom gasolförbrukningen minskar kan man å andra sidan ha mindre mängd gasol med sig, i synnerhet om värmepannan drivs med diesel, och på så sätt ökar man lastvikten.
Tekniken
Kompressorkylsåp, har en kompressor som används för att pumpa ett kylmedel från högt till lågt tryck, varvid det kyls ned och avger värme. Kylmedlet är en gas, vanligtvis isobutan. Det går genom ett slutet system där de varma slingorna med högt tryck finns på utsidan av skåpet och de kalla slingorna med lågt tryck finns på insidan. Kompressorkylskåp är i allmänhet lättare jämfört med ett absorptionskylskåp med samma volym. Viktskillnaden för 85-liters kylskåp är cirka 5–7 kilo och för 140-liters kylskåp 10–17 kilo.
Absorptionskylskåp drivs av exempelvis gasol och gör så att ett kylmedel absorberar värme från kylskåpet, varvid det kyls ned. Vatten och ammoniak blandas i en behållare som värms upp. Då förgasas ammoniak och strömmar upp till en kondensor, där den kyls ner av luften. Ammoniaken blir åter till vätska som rinner till ett kylelement fyllt med vätgas. Vätgasen gör att ammoniaken börjar förgasas igen. Under den processen binder ammoniaken stora mängdes värme från den omgivande luften, vilket innebär att utrymmet runt kylelementet kyls ner. Sedan hamnade blandningen av ammoniak och vätgas i en absorbator där den blandas med vatten. Denna blandning värmdes i sin tur upp och vätgasen strömmade tillbaka till kylelementet.
Bildcred: Dometic
Bli först med att kommentera