60-talets legendariska Mostard Yvonne

Annons:

Sextiotalet var bilarnas smäckra period och Opel blev sinnebilden för den nya designtrenden när den kom i augusti 1960. Nu skulle A-stolparna vara smala och glasytorna stora, borta var det bulliga femtiotalets karosser med vindrutor som gick runt hörnet. Den blev en stor succé försäljningsmässigt och modellserien blev Tysklands näst mest sålda endast slagen av den klassiska folkan. Trots det ersattes den redan i februari 1963 av nästa modellserie som kallades A. Speciellt Opel gjorde sig kända för täta modellbyten under den här perioden och kunde då hålla sig uppdaterad efter de senaste modetrenderna. Många skulle kalla perioden Opels storhetstid.

Motorerna byttes dock inte lika ofta och grundkonstruktionen har anor från 1937. Man kunde välja mellan tre motorer, en på 1500 cc och två på 1700, med 50, 55 respektive 60 för 1700 S. Den starkare motorn kom sent, först i juni 1962, dryga halvåret innan karossen byttes ut. Men den lockade med sin högre kompression och större förgasare, ingen diskuterade bränsleförbrukning på den tiden.

Coupé-modellen sågs som extra snygg och den blev betydligare beskedligare prissatt än föregående P1 vars coupémodell var specialbyggd. Den här Rekorden har dessutom den matchande husvagnen Mostard Yvonne påhängd. Visst ser det härligt nostalgiskt ut?

Även Mostard har blivit en klassiker och det finns flera historier om rena vrak som räddats till eftervärlden, i synnerhet de versioner som har de karaktäristiska takfönstren även om de finns utan. Det är definitivt en husvagn med karaktär som tilltalar många.

Men Mostard har en gedigen historia, så pass gammal att vare sig husvagnar eller husbilar riktigt var påtänkta när Hendricus Mostard grundade företaget 1890. 1903 började han bland annat att tillverka hjul, skottkärror och lantbruksvagnar. 

1937 var det dags för hans två söner Jan och Albert, under namnet Firma J. och A. Mostard entreprenör och karosserifirma att ta över verksamheten.

1947 byggdes den första karossen som snart följdes av större beställningar som bussar. På 1950-talet byggde Mostard ett tjugotal busskarosser. 1953 delades företaget upp i en entreprenadfirma och en karosseriverkstad där den senare leddes av Albert Mostard. 1956 och åren efter blev Mostard välkänd för serieproduktionen av Yvonne Caravans som det tillverkades flera tusen av. Efter den succén blev husvagnsavdelningen en självständig filial i Susteren, med namnet Mostard Recreatie BV.

Youtube-klippet kan ge en viss inblick i hur de såg ut inuti.

https://www.youtube.com/watch?v=w22zlN_87pY

Ekipaget på bilden högst upp är det nog många som skulle önska sig! Perfekt renoverat och i formskön harmoni. Men man kan undra hur många timmars jobb som ligger bakom.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


51 − = 46