2035 är det slut med dieseldrift i husbilar

Annons:

Igår tog Europaparlamentet ett historiskt beslut om försäljningen av bilar med förbränningsmotorer som dock även måste tas av ministerrådet för att bli slutgiltigt. Men enligt Europaparlamentets ska fossildrivna bilar inte längre bara beskattas till döds, det ska bli helt förbjudet att sälja sådana från och med 2035. Beslutet inkluderar även en utbyggnad av laddmöjligheterna. Trots att beslutet grundat sig i bedömningen att eldrift ger lägre koldioxidutsläpp motiverar Jan Huitema beslutet även med ekonomiska argument. Idag utgörs eldrivna bilar cirka en procent av den svenska fordonsparken.

EU-parlamentet röstade också nej till ett förslag som skulle tillåta biltillverkare att köpa sig utsläppsrätter om de använder så kallade e-bränslen, bränslen som kan användas i en förbränningsmotor men som inte släpper ut koldioxid.

– Att köpa och köra bilar med nollutsläpp kommer bli billigare för bilköparna, säger parlamentets förhandlare Jan Huitema till nyhetsbyrån Reuters.

Laddbara bilar, vilket inkluderar hybrider, stod förra året för knappt en av fem nya bilar som registrerades inom EU. Den siffran ska nu alltså öka till 100 procent på tretton år.

Bildcred: Pixnio

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


83 + = 91